Nederlandse Kernploeg 49-er FX weer met twee teams op weg naar Rio 2016

49-er FXDirect na de Olympische Spelen van 2012 is het Watersportverbond begonnen met het opzetten van een programma in de ‘49-er FX’. Een spectaculaire nieuwe Olympische zeilklasse voor vrouwenteams. Na enige wisselingen bestaat de Delta Lloyd Kernploeg in de FX vanaf deze week weer uit twee teams. Annemiek Bekkering zeilt met Annette Duetz en Claire Blom vervolgt haar Road to Rio met Nina Keijzer.

5dee WK 2013
De initiële opzet van de Kernploegteams in de FX resulteerde in een 5de plaats op het WK 2013 voor Annemiek Bekkering en Claire Blom en een 12e plaats voor Nina Keijzer en Annette Duetz. Bekkering was in 2008 jeugdwereldkampioen in de 29-er (een kleine voorloper van de FX) en maakte ook deel uit van de Kernploeg richting Olympische Spelen 2012 in het matchracen. Blom was voorheen tegenstander en later trainingspartner van Marit Bouwmeester in de aanloop naar de Olympische Spelen van London 2012. Nina Keijzer en Annette Duetz maakten tot 2012 deel uit van de Talentploeg.

Twee sterke teams
Na een testperiode afgelopen winter heeft het Watersportverbond er na de World Cup in Palma voor gekozen om Bekkering aan Duetz te koppelen. Het Watersportverbond is verheugd te kunnen mededelen dat Blom en Keijzer nu ook besloten hebben samen verder te gaan. Keijzer werd eerder dit jaar geveld door de ziekte van Pfeiffer en is nu op de weg terug.

Keijzer en Blom starten deze week de eerste watertrainingen in Scheveningen. De eerste weken staan in het teken van herstel van de stuurvrouw, onder deskundige begeleiding en monitoring van de medische staf op het NTC Den Haag. Daarna wordt de training geïntensiveerd om vervolgens met de twee kernploegteams samen op te trekken in voorbereiding op de Wereldkampioenschappen in Santander.

Ian Ainslie zei: Wij zijn heel blij dat Claire en Nina met elkaar de uitdaging aangaan richting het WK in Santander. Op deze manier hebben we twee sterke Kernploegteams. We realiseren ons dat het een hele zware tijd is geweest voor Nina en Claire.“

Claire Blom zei: “De afgelopen 6 maanden was geen makkelijke periode voor mij. Ik heb mezelf er door heen gevochten en ben er alleen maar sterker uit gekomen. Ik kijk nu alleen nog maar vooruit en heb in Nina een goede stuurvrouw gevonden. Nina is een goede zeilster die tactisch heel sterk is en een boot hard kan laten gaan. De afgelopen 3 maanden heb ik veel werk verricht in de gym en ben fit, Nina is nu aan het opbouwen en gaat de goede kant op. Al onze pijlen zijn gericht op het ISAF WK in Santander.”

Meer over de 49-er FX
Deze spectaculaire ‘skiff’ is het best te omschrijven als een extreem onstabiele en overtuigde superlichte boot waar je alleen op kan staan of aan kan hangen. De romp is gelijk aan die van de mannen skiff (49-er) maar er staat een iets kleinere mast en dito zeil op de boot voor de dames. Deze nieuwe klasse staat garant voor veel snelheid, spektakel en een behoorlijke uitdaging op atletisch vlak.

Tekst: Simon Keijzer

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: