Heemskerk en Zanen bouwen vliegend racemonster voor Ronde om Texel

M20 catamaranOud-Olympisch zeiler en meervoudig Ronde-winnaar Mischa Heemskerk en fanatiek catamaran zeiler en Texelaar Eduard Zanen willen het Ronde Texel Record neerzetten in hun zelf verbouwde 'vliegende' M20 catamaran.

Een M20 met vleugels op roeren en zwaarden
Met een zelfgebouwde boot de Ronde winnen en een Ronde-record neerzetten, dat is wat Mischa Heemskerk zich ten doel heeft gesteld. Al in januari liep de werktuigbouwkundig ingenieur en zeilmaker/botenbouwer met het idee rond om een M20 te verbouwen: “Eind januari zijn we al begonnen met het verbouwen van de rompen, het verbreden van de beams en het inbouwen van nieuwe zwaardkasten. Ik heb andere zwaarden ontworpen en nu zijn we de laatste dingen op Texel aan het afmaken. Wij hebben vleugels op de roeren en zwaarden gemaakt om te vliegen, op een stabiele manier.”

Een week voor de start van de Ronde om Texel is Heemskerk al op het eiland. Met een team van vijf man werkt hij van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat om de vliegende M20 af te krijgen. Heemskerk: 'Een uitdagend project, zowel technisch als qua tijd en financieel. Gelukkig hebben we Bugaboo en Dutch Islands.nl bereid gevonden ons te ondersteunen, en qua tijd iggen we ook op schema. En dan moet er ook nog getraind worden natuurlijk!'

vliegende M20Vlieguren maken
Eigenlijk had Mischa al iets eerder klaar willen zijn om wat uren te maken op hun nieuwe vliegmachine. Hij heeft er zelf al veel vlieguren op zitten, Eduard Zanen iets minder. Heemskerk: “De verwachting is dat we met deze boot qua snelheid boven de 30 knopen uitkomen, dus dan is het überhaupt een kunst om aan boord te blijven.”

Heemskerk en Zanen hebben al meerdere lange-afstandwedstrijden en regatta's op hun naam staan: al drie maal de Tybee 500 (600 mijl langs de kust van Florida in 6 etappes), meerdere Aruba -regatta's, de Curaçao-regatta en de Saint Barth Cata Cup.

Varen in drie dimensies
Heemskerk: “Als de omstandigheden goed zijn denken we dat we binnen twee uur de Ronde moeten kunnen varen. Door het vliegen op de foils blijft je hele romp droog en heb je veel minder weerstand. De moeilijkheid is wel dat je in drie dimensies aan het varen bent: omhoog, naar loef en lij, en naar voren. Je moet echt heel erg goed opletten."

Mischa gaat voor de winst en een Ronde-record
Mischa Heemskerk was acht jaar oud toen hij samen met zijn vader zijn eerste Ronde om Texel voer op een Nacra 5.8: “Ik weet het niet helemaal zeker maar volgens mij heb ik wel 31 keer meegedaan aan de Ronde. Ik heb heel vaak samen met mijn vader een boot gebouwd maar nooit met een zelfgebouwde of omgebouwde boot gewonnen. Wel in een Tornado en tweemaal met een Formule 18. Dit jaar gaan we zeker voor de winst én een Ronde-record!"

www.roundtexel.com

Tekst: Willeke Aapkes

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: