Addixion en de Xquise winnen YSY Ronde om Noord-Holland

YSY Ronde om Noord-HollandVrijdag 20 juni klonk om 10.00 uur het YSY Ronde om Noord-Holland startschot voor de eerste van de vijf startgroepen, de langzame toerklasse. De omstandigheden waren goed, WNW 15 knp, bewolkt en af en toe wat zon afgewisseld met motregen.

Na de start werd er koers gezet naar de finish bij Enkhuizen. Dit was een mooi ruim aan de winds rak. De andere startgroepen, Toer- hoog, Short-handed ORC en SW , ORC3-4 en ORC 1-2 volgden met tussenpozen van 45 minuten. De laatste start was om 13.00 uur.

Na de sluispassage en de start bij Enkhuizen, bezeilden niet alle deelnemers de finish bij Kornwerderzand. Sommigen moesten een of meerdere slagen extra maken. Dit ging hen aan het hart omdat ze allemaal op tijd op het Wad wilden zijn om zoveel mogelijk te profiteren van het meegaande tij. Een aantal deelnemers kwamen vast te zitten in de kleine sluis bij Kornwerderzand, maar dankzij de sluismeester werden zij met voorrang meegenomen in de grote sluis, waardoor hun tijdverlies meeviel.

Ondanks de NW wind was het goed te doen op de Waddenzee. Na de Dovebalg, waarbij men de verlichte tonnen moest respecteren, hoefden ze slechts een klapje richting de Texelstroom te maken om vervolgens via het Marsdiep, naar de Noordzee te varen. Daar gingen bij de meeste boten de spi’s op en die konden blijven staan tot vlak voor de finish bij IJmuiden.

Na de finish liepen de 151 schepen Marina Seaport binnen. Na een lekkere douche en een paar uur slapen werden de deelnemers om 13.00 uur getrakteerd op steigerbier met haring.

Het avond programma in Holiday Inn begon om 17.30 uur. Muziek, een overheerlijk buffet van Chi Ling en de prijsuitreiking. De uitslag in de ORC 3 klasse was bijzonder. De Addixion en de Xquise eindigden na ruim 15 uur zeilen op een gedeelde eerste plaats. Met een gecorrigeerde tijd van 14:08:14.

De volledige uitslag en de foto’s staat op de site: rnh.ysy.nl

Tekst: Renée Timmermans / Stichting YSY Ronde om Noord-Holland

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: