Vernieuwde Deltaweek nu vrijdag van start

DeltaweekNu vrijdag 27 juni start in Zierikzee de 44ste Deltaweek, Nederlands grootste zeilweek voor kajuitjachten, die dit jaar een aantal belangrijke vernieuwingen introduceert. Zo is er een tweedaagse uitstap naar het Grevelingenmeer, wordt de Veronicarace op zaterdag gevaren en is er veel aandacht voor “short-handed” deelnemers. Ook maakt een kwarttonner-weekend dit jaar deel uit van de Deltaweek.

De organisatie hoopt het zeilevenement met deze vernieuwingen ook in de toekomst aantrekkelijk te houden voor de deelnemers. De Deltaweek staat niet alleen bekend om de sportieve strijd op en rond de Oosterschelde en de Noordzee, maar is zeker zo populair door de grote ambiance in de jachthavens die achtereenvolgens worden aangedaan.

De Deltaweek is een serie van 10 wedstrijddagen, die nu al voor de 44e keer wordt georganiseerd door zeven samenwerkende watersportverenigingen. Sinds jaar en dag nemen traditionele rond- en platbodemjachten enthousiast deel aan de zeilweek; dit jaar met een bijzonder sterke afvaardiging die voor mooie fotomomenten gaat zorgen. Ook zijn er aantrekkelijke wedstrijdvelden te zien in de eenheidsklassen (Melges, J22 en MaxFun) en - nieuw dit jaar - een serie races in “Quarter Tonners”. Dit is een sportieve klasse waarvoor in de jaren ’70, ’80 en ’90 honderden boten gebouwd werden die nu door enthousiaste eigenaars en crews worden opgeknapt en geracet. Een startgroep met Swan-45’s, een groot en snel boottype, belooft voor mooi spektakel te zorgen.

Dit jaar worden twee wedstrijddagen afgewerkt op het Grevelingenmeer, wat een belangrijke vernieuwing is, die ook zeilers van de Grevelingen zelf zal kunnen aanspreken.

De laatste jaren is het wedstrijdzeilen met een bemanning van slechts twee personen (“dual-handed” genoemd) duidelijk in de lift. “DH”-inschrijvingen zijn dit jaar mogelijk voor alle wedstrijden en daar is al behoorlijk aanspraak op gemaakt, zelfs voor de Veronicarace. Die belangrijke zeewedstrijd (vroeger rond het zendschip van het roemruchte piratenstation Veronica) wordt nu op zaterdag 5 juli gehouden, wat het gemakkelijker maakt een (weekend-) bemanning samen te stellen.

De Deltaweek zal vanaf de kant goed te zien zijn in het eerste weekend, op zaterdag 28 en zondag 29 juni, vanaf de Oosterscheldedijken bij Zierikzee - rond vluchthaven De Val aan de noordelijke voet van de Zeelandbrug en vanaf de strekdammen rond het havenkanaal van Zierikzee. Ook bij de vroege start van de Veronicarace aan de buitenkant van Neeltje Jans op 5 juli om 8 u, en op zondag 6 juli vanaf de havenhoofden bij Colijnsplaat.

Verder is de sfeer na de wedstrijden in de jachthavens bijzonder aantrekkelijk. Dit zowel om te zien (volle havens, prachtige klassieke en ultramoderne jachten), als om te beleven: in verschillende pleisterplaatsen treden er ’s avonds DJ’s of een coverband op. Meer www.deltaweek.nl

Tekst: Leo Baartmans

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: