Weekend warriors genieten op eerste dag Texel Dutch Open

Texel Dutch Open 2014Het Nederlands kampioenschap catamaran zeilen is in de loop der jaren een vast onderdeel geworden van de week in aanloop naar de bijna legendarische Ronde om Texel. Na vier wedstrijden van de Texel Dutch Open staan Xander Pols en Stefan Dubbeldam er het beste voor. Ze worden op de hielen gezeten door Elke Delnooz en Jeroen van Leeuwen. Op een derde plaats staat het Engelse team van Simon Northrop en Josh O’Brien.

Het Texel Dutch Open ging vandaag, 25 juni, van start. De 45 deelnemers streden op de Noordzee voor Paal 17 om de eer. Er werden vier wedstrijden gezeild.

Drie dagen NL kampioenschap catamaran
Voor een groot deel van de deelnemers is het drie dagen durende kampioenschap de ideale opwarmer voor de Ronde om Texel die op zaterdag 28 juni gehouden gaat worden. Maar laten we niet vergeten: het Texel Dutch Open is vooral de strijd om het kampioenschap van Nederland in de spectaculaire catamaran klasse. Er wordt gestreden in verschillende soorten open catamarans van ongeveer zes tot zeven meter in lengte.

Weekend warriors
Voor Xander Pols en Stefan Dubbeldam is het vooral plezier hebben. Het duo lag na afloop van de wedstrijden op een paar comfortabele banken te ‘loungen’ op het strand van Texel. Hun concurrenten dronken een biertje mee. Het ervaren duo, dat ook een van de favorieten is voor de eindoverwinning van de Ronde en het Texel Dutch Open, vaart al jaren catamaran. Zo zijn er velen. Heel ervaren catzeilers die in hun vrije tijd op het hoogste nationale niveau strijden om de eer te samen ‘vrienden.’

Elke Delnooz, die tot dit voorjaar nog onderdeel was van de Delta Lloyd Kernploeg in de Olympische Nacra17 Catamaran, geniet ook. “Ja wij, de ‘weekend warriors’, doen het goed vandaag,” zei ze lachend op het strand, met zand tussen de tenen. “We doen lekker mee, Jeroen en ik. Veel trainen doen we niet. We moeten het hebben van af en toe een weekendje trainen naast ons werk en af en toe een wedstrijd varen. Genieten dit.”

Start Texel Dutch Open 2014Start Texel Dutch Open 2014

Chill evenement
Gunnar Larsen, die vaart met vriendin en ex-topzeiler Lisa Westerhof, beaamt dat. “Het is toch te gek. Moet je ons zien zitten hier. De zon staat wat lager, blote voeten op het strand, heerlijk gezeild. Geweldig. Super chill evenement. De hype van de Ronde met duizend boten aan de start komt niet meer terug. Maar met meer dan 250 deelnemers aan de Ronde zaterdag en meer dan 40 deelnemers aan de Dutch Open moeten we tevreden zijn. Het is alleen maar genieten.”

Morgen, 26 juni staat om tien uur race vijf op de agenda als de wind het toelaat. De beslissing over het Nederlands Kampioenschap valt op vrijdagmiddag 27 juni.

Tekst: Simon Keijzer

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: