44ste Deltaweek van start

DeltaweekDe 44stee editie van de Deltaweek is zaterdag begonnen met een aantal prachtige wedstrijden. In totaal 90 deelnemende jachten zorgden voor schitterende spektakels aan beide zijden van de Zeelandbrug. Enkele pechgevallen mochten de pret niet drukken en werden zonder ernstige gevolgen opgelost. In verschillende klassen waren er duidelijke winnaars, in enkele andere klassen waren de verschillen minimaal.

Sportief mag de eerste dag van de Zeelandwedstrijden - die het eerste weekend van de Deltaweek vormen - als een groot succes betiteld worden. Aan de oostkant van de Zeelandbrug streden de eenheidsklassen en de grotere jachten om de eer langs “op-en-neer”-banen, met telkens 3 starts per klasse.

Ten westen van de brug voeren de rond- en platbodems, de kleinere kajuitjachten en de ongemeten schepen een langer parcours langs een aantal merktekens.

In sommige groepen was de strijd ondanks een kleiner aantal deelnemers toch op het scherp van de snede. Vooral in de ORC-2 met 15 deelnemers waren de verschillen tussen de prijswinnaars miniem, evenals in de ORC-4. De Kwarttonners, die voor het eerst als groep aan de Deltaweek deelnemen, leverden verbeten strijd, hier wel met een afgetekende winnaar.

Schipper Dirk van Duivendijk moest met zijn platbodem Droncke-oort al voor de start opgeven met een scheur in het grootzeil. In de klasse van de klassiekers namen er vier een merkteken verkeerd en trokken zich daarom terug uit de dagklassering. Een begeleidingsschip kwam bij de finishlijn te dicht bij het merkteken en kreeg de ankerlijn van de boei in de schroef. Schipper Arne Hubrechtse met de Flin was in de buurt, dook in het water en sneed de lijn los, zodat de boot met beperkt vermogen terug naar de haven kon varen. Omdat de wedstrijdleiding het probleem met de finishlijn onmiddellijk oploste kwam het verdere wedstrijdverloop niet in het gedrang.

Deltaweek

In de Swan-45’s zeilde Lennard van Oeveren met de Motions een tweede en twee eerste plaatsen bij elkaar, zodat hij ruim voor de No Limits uitkwam.

In de ORC-1 en de IRC-1 was de Triple-P van F.Khelghi Yazdi uit Zeist ongenaakbaar met ook een tweede en twee eerste plaatsen. De CoinCoin van B.Voogd, een gloednieuwe Syney-43 eindigde verdienstelijk tweede.

In ORC-3 finishte White Hawk ruim 3 minuten voor de Beau Bateau van Henk van Zeeden, terwijl het in ORC4 bijna een fotofinish was het de Foolproof op slechts 21 seconden voor de Furie. In deze klasse voeren de kwarttonners voor het eerst mee met ook hier De Foolproof van Roel Foolen op één, ruim voor de TrtTryTry van Ton van Maarseveen.

In Orc-2 werd in drie manches fel strijd geleverd tussen de Soeticheyt van Aad de Ruyter en de Anne Mazurka van Evert van de Zande, beiden oudgedienden van de Deltaweek.

In de groep van de ongemeten jachten eindigde High Note van B.Ras op bijna vier minuten voor de Ares van J.Thijssen.

De verdere uitslagen:
Rond- en platbodem Klasse B: A.Schrijvers met Quiralex, rond- en plat klasse C: de Schuimer van P.Overwater. J/22: winnaar J.Nijhuis met Histos Jr, Melges 24: winnaar M.Eriks met de Phoenix.

Na de geanimeerde prijsuitreiking volgde op ’t Luitje in Zierikzee een mooie partij met de “glitter-coverband” Glance. Op zondag gaan de meeste deelnemers weer het water op voor het tweede deel van de Zeelandwedstrijden. Daarna gaat de vloot over de Oosterschelde naar Bruinisse waarna er twee dagen wordt geracet op de Grevelingen en verder weer via de Oosterschlede naar Colijnsplaat.

Tekst: Leo Baartmans

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: