Ronde om Texel line honours voor vliegende Nacra

Ronde om Texel 2014De eerste finisher van de 37ste editie van de Ronde om Texel was het team van Peter Vink en Mischa de Munck, op een Nacra 20 catamaran met aangepaste zwaarden en roeren, waardoor de boot gaat ‘vliegen’. De deelnemers en de organisatie werden getrakteerd op veel zon en een afnemende zuidwestelijke windrichting van 12 – 8 knopen wind. In totaal deden er 283 boten mee met bijna 600 zeilers en 18.000 toeschouwers rond het traject.

Vink en De Munck snelste catzeilers
Vink en De Munck kwamen na ongeveer twee en een half uur over de finish bij Paal 17. Ze werden tot de finish op hun hielen gezeten door Xander Pols en Stefan Dubbeldam. Vink en De Munck waren ongeveer 20 minuten te langzaam om het record uit 2009 te verbeteren. Maar winnaar van de 37ste editie van de Ronde om Texel wordt het duo niet. De handicap van hun boot is daar te ongunstig voor. De uitslag daarvan volgt pas nadat alle kleinere en langzamere deelnemers gefinisht zijn.

Champagne sailing
De deelnemers en de organisatie waren verguld met de geweldige zeilomstandigheden. De zuidwestelijke windrichting was zeer gunstig voor een snelle ronde, maar de afnemende wind zat de recordzeilers dwars. De winnaar en zeilmaker Peter Vink zei na afloop: “Dit is het beste wat je kunt hebben voor alle deelnemers. Zo komt iedereen rond. Perfect! Ik heb nergens tijdens deze ronde gedacht aan het record. Wij hebben slim en behoudend gevaren. We moeten nog echt leren zeilen met deze draagvleugeltechnieken. Volgend jaar misschien.. als we dan weer zulk geweldig weer hebben.”

Vink vond het heel spannend
“Ik vond het heel spannend, zeker omdat we hier met een nieuwe productieboot staan. Niemand had de boot nog gezien.”
Vink is als zeilmaker en botenbouwer nauw betrokken bij het ontwerp en productie van de Nacra-boten. “Dit was de introductie van onze nieuwe Nacra 20 productieboot. Maar we hadden een goeie start, goed gevaren en zijn als eerste over de streep komen, dat is te gek. Het record speelde helemaal niet. Ik wilde rond varen en goed rond varen. Dit blijft gewoon elke keer weer de leukste race. Lekker hard zeilen en daarna genieten hier op het strand.”

Draagvleugel-techniek
Een aantal teams heeft hun catamaran verbouwd tot een boot die met weinig wind uit het water komt en gaat ‘vliegen’ op zijn zwaarden en roeren. Deze zogenaamde draagvleugeltechniek wordt al vele jaren toegepast in de beroepsscheepvaart, vooral bij veerboten. Maar sinds de komst van betere materialen (lees carbon/koolstof) en de kennis van dat materiaal kan dit nu ook toegepast worden in de pleziervaart. Het meest aansprekende voorbeeld van deze techniek werd getoond tijdens de wedstrijden om de America’s Cup in 2013. Vink loopt voorop in de Nacra 20. Hij heeft zijn S-vormige zwaarden voor de Nacra 20 Carbon laten ontwerpen door het beroemde bureau Morelli Melvin. De zwaarden zijn in productie genomen en men kan ze eenvoudigweg bestellen bij een nieuwe boot. Kortom: de America’s Cup techniek wordt met succes toegepast tijdens de Ronde om Texel.

Zon zee strand en fans
De deelnemers en de organisatie waren verguld met de geweldige zeilomstandigheden. De zuidwestelijke windrichting was zeer gunstig voor een snelle ronde, maar de afnemende wind zat de recordzeilers dwars.

De winnaar en zeilmaker Peter Vink zei na afloop: “Dit is het beste wat je kunt hebben voor alle deelnemers. Zo komt iedereen rond. Perfect! Ik heb nergens tijdens deze ronde gedacht aan het record. Wij hebben slim en behoudend gevaren. We moeten nog echt leren zeilen met deze draagvleugeltechnieken. Volgend jaar misschien.. als we dan weer zulk geweldig weer hebben.”

Texel rating
De Ronde om Texel wordt gezeild onder het zogenaamde 'Texel Rating' handicapsysteem. Dat is een getal dat gebruikt wordt om je gecorrigeerde tijd te berekenen. Vink en De Munck zeilden met rating 87, terwijl de winnaar wordt verwacht uit de kleinere Formula 18 cats of de Olympische Nacra 17 klasse.

Tekst: Simon Keijzer

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: