Deltaweek winnaars eerste weekend zijn bekend

DeltaweekDe 44ste editie van de Deltaweek is dit weekend schitterend begonnen, mede dankzij het feit dat het slechte weer Zeeland ruim links liet liggen. Na de aanbrengrace op vrijdag genoten de zeilers op de rond 90 deelnemende boten ook op zaterdag en zondag van optimale weersomstandigheden: een redelijk constante wind uit het westen, geen neerslag en een hemel die in de loop van de dag opentrok.

Sportief waren deze Zeelandwedstrijden van de KRZV De Maas ook een succes: in sommige klassen waren de verschillen minimaal, in andere waren er afgetekende winnaars.

De 44ste Deltaweek is na een mooie proloog op vrijdag begonnen met twee uitzonderlijk goede zeildagen. Het slechte weer dat op zondag grote delen Nederland en België teisterde ging met een flinke boog om de Zeeuwse Delta heen, waardoor de honderden zeilers konden genieten van optimale zeilomstandigheden.

Omdat verwacht werd dat de wind zou wegvallen werden de wedstrijden op zondag ingekort, zodat de prijsuitreiking nog voor de aanvang van de WK-voetbalwedstrijd klaar was.

Dit weekend was de eerste keer dat er een wedstrijdreeks voor kwarttonners in de Deltaweek was ingepast. De strijd in deze klasse van wat oudere race-bakjes was zeer ongelijk, met grote verschillen tussen de nummers 1, 2 en 3. De niet talrijke maar enthousiaste deelnemers doen vermoeden, dat ze er volgend jaar in groteren getale bij zullen zijn. Voorzitter Wim Dominicus van de Stichting Deltaweek vermoedt, dat deze en andere vernieuwingen de aanzet kunnen zijn voor een verjonging van de Deltaweek, waarbij de belangrijke tradities in ere kunnen worden gehouden.

De belangrijkste uitslagen:

In alle klassen werd fel gestreden, maar in sommige groepen werd één boot overtuigend winnaar. Dat was o.a. het geval in de ORC1/IRC1, waar De Triple P van Khalghi Yazdi met 3 eerste plaatsen voor de Coin Coin, een gloednieuwe Sydney 43 van B.Voogd en de Sweeny van K.van Vliet eindigde.

Ook in de Swan-45 won Lennard van Oeveren met Motions ruim met 1 tweede en 3 eerste plaatsen voor Jan de Kraker met K-Force.

In de ORC-3 won White Hawk van S.Hiemstra met 1 tweede en 2 eerste plaatsen voor de Op Merote van A.Hagendijk en de Beau Bateau van Henk van Zweden uit Middelburg.

White HawkWhite Hawk

Ook in de ORC-4-klasse was de strijd ongelijk doordat R.Foolen met de Foolproof maar liefst alle vier de eerste plaatsen veroverde, wat hij ook deed in de Kwarttonners.

Zo ook in de J/22 eenheidsklasse waar J.Nijhuis met de Histos Jr. maar liefst 4 eerste plaatsen uit 8 races verzamelde.

In de andere klassen werden de ereplaatsen fel bevochten met zeer kleine verschillen: M.Eriks won in de eenheidsklasse Melges 24 met gelijke punten maar iets snellere tijden van David van der Plasse.

Hetzelfde in de groep ongemeten boten, waar Ares van J.Thijsen in berekende tijden net iets sneller was dan High Note van B.Ras. In de rond- en platbodems C won P.Overwater met Schuimer nipt van P.Evers met De Swane. Hetzelfde in de B-klasse van de klassiekers waar de Verleiding, een schip “bemand” met alleen vrouwen het haalde van de Quiralex van Schrijvers.

Een felle strijd leverden twee oudgedienden van de Deltaweek: Aad de Ruijter en Evert van de Zande hebben ieder meer dan 40 Deltaweek deelnames op hun palmares en vochten in de ORC-2 een titanenstrijd met hun T/t Soeticheyt en Anne Mazurka, die overigens ieder bemand waren met zeilers van jong tot oud. In vijf races won van de Zande met de Anne Mazurka het pleit met slechts één puntje verschil.

In de IRC-2 won Rinus de Jonge met Wemeldinges het pleit.

Tekst: Leo Baartmans

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: