Ronde om Texel 2014 overall winners Visser en Van der Velden

Ronde om Texel 2014De 37ste editie van de Ronde om Texel op zaterdag 28 juni was er een met veel zon, wind, bijna 300 boten en 18.00 toeschouwers. De overall winnaars van dit uitdagende zeilspektakel: Nacra 17 zeilers Visser en van der Velden. Het duo komt in de olympische Nacra 17 klasse uit voor Aruba. Dit jaar gaan ze als Ronde-winnaars 2014 de boeken in.

Texel Rating: als eerste over de streep is niet per definitie winnaar
De eer van 'first finisher' van de Ronde om Texel deze zaterdag ging naar het team van Peter Vink en Mischa de Munck. Op een Nacra 20 catamaran met aangepaste zwaarden en roeren 'vlogen' ze over het water. Maar de Ronde wordt gevaren volgens het zogenaamde 'Texel Rating' handicapsysteem, waardoor verschillende typen catamarans met elkaar de strijd aan kunnen gaan. 'Grote' en 'kleine' cats dus. Vink en De Munck zeilden met rating 87, terwijl de winnaar verwacht werd uit de kleinere Formula 18 cats of de Olympische Nacra 17 klasse. En die verwachting werd waargemaakt door Visser en Van der Velden.

Bij Oudeschild juicht het publiek je er door
Thijs Visser en Nicole van der Velden komen als zesde over de finish met hun Nacra 17, een van de relatief 'kleinere' cats. Nicole Visser: “ We hebben echt zo goed gevaren. Ik heb niet zoveel branding- ervaring dus dat vond ik wel even spannend, maar het ging heel goed. Onze start had iets beter gekund maar we zaten er op het eerste stuk al snel goed bij. Het mooiste stuk van de Ronde was echt bij Oudeschild, daar werd zo hard gejuicht door vrienden en familie langs de kant, dat geeft je echt een zetje!”

Vorig jaar zeilden Visser en Van der Velden voorafgaand aan de Ronde 2013 samen non-stop naar Texel. Thijs Visser zat toen nog in de Nacra 17 Kernploeg en Van der Velden hoopte op een plaats in de Talentploeg. Dat liep echter anders... momenteel zeilen ze samen in de olympische Nacra 17 voor Aruba. Hun doel is om zich op het WK in Santander (september 2014) te kwalificeren voor de OIympische Spelen in Rio 2016.

Voorbarige felicitaties?
Thijs Visser net na aankomst op het strand: “We zijn echt onwijs blij met hoe we hebben gevaren. Ik ben nu vier keer 2e geworden en het zou zo tof zijn als we de Ronde dit jaar winnen! Op de Nacra M20’s mogen we per 100 minuten 12 minuten verliezen en we zaten er iets van 7 minuten achter, dus het kan bijna niet missen. We worden al aan alle kanten gefeliciteerd, maar zeker ben je nooit zolang het niet bevestigd wordt door de wedstrijdorganisatie!" aldus Visser kort na de finish.

Eindresultaten Ronde om Texel 2014
De ietwat voorbarige felicitaties waren niet voor niks. De Nacra 17 een verwachte winnaar. Visser en Van der Velden bijzonder trots op hun zege in een van Nederlands meest uitdagende en bijzondere zeilraces.

Tekst: Simon Keijzer
Foto: Sander van der Borch

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: