Ramsgate Nieuwpoort dragrace onder ideale omstandigheden

Ramsgate NieuwpoortZaterdagochtend, de terugwedstrijd naar ons tochtgat aan de Noordzee kan zijn aanvang nemen onder een stralende zon. Ramsgate baadt in het zomerlicht. Ziedaar het openingsbeeld van de tweede aflevering van dit uitstekende zeilweekend.

Slechts twee starten. Ongeveer een 10 tal deelnemers gaan door naar Boulogne in afwachting van de Grand Prix International de la Côte d'Opale.

Alle IRC en CR klassen starten samen voor Ramsgate - Nieuwpoort. De start verloopt niet vlekkeloos. Na een general recall moet de MrSandman zijn start nog eens individueel over doen. Daarna gaat het met 7 knopen wind in de neus richting Gull.

De aan-de-windse start onderscheidt achteloos de betere van de minder goede zeilers. Het wordt een pittig en tactisch kruisrakje om mee te beginnen. De meeste wind staat duidelijk ten noorden van de vaargeul. Kunst is om zo hoog mogelijk de wind op te zoeken. Uit de stroom en over de bank varen is minder succesvol. Windsnelheid en dus boatspeed is de boodschap. Y-Knot heeft dit goed begrepen en kruist hoog boven de andere deelnemers naar de Gull.

Vlnr Y-Knot, RepoMan en Shamrock vanuit de kuipv.l.n.r. Y-Knot, RepoMan en Shamrock vanuit de kuip

Daarna wordt het een dragrace. Op een drafje richting Nieuwpoort. Een uitgelezen zeildag. Stralend weer, alweer onder spi, reachen richting Oostduinkerkebank.

Ongeval op Juliette
Net als de wedstrijd er begint uit te zien als een promofilmpje voor zeilscholen horen we van een ongeval op de Julliette. Een bemanningslid raakt zijn pink kwijt. Aan de rustige radio communicatie te horen wordt er aan boord professioneel gereageerd. Hopelijk stelt de man het verder goed.

MrSandman in drievoud
Aan de WK 3 zeilt de MrSandman zich alweer “in the picture”. Met (terechte) verontwaardiging in de stem meldt de concurrentie dat voornoemde de boei “mist”. Om het helemaal af te maken (alle goede dingen verlopen nu eenmaal in drie) finished de MrSandman te vroeg en wordt hierop terechtgewezen door de Bela. MrSandman steekt zijn kop niet in het zand en geeft, ongehinderd door enige vorm van schaamte, zijn fout (over de radio nota bene) grif toe, wat ons dan ook weer voor hem inneemt. Soms heeft wedstrijdzeilen een hoog soapgehalte.

Wat er ook van zij, wij kunnen dit soort sociale controle enkel toejuichen. Al te veel frustratie ontstaat als deelnemers het niet nauw nemen met de reglementen. Er aan de toog over zeveren helpt niet. Ter plaatse actie ondernemen wel.

De afwezigen hadden ongelijk
Onnodig te zeggen dat we kunnen terugblikken op een uitgelezen zeilweekend en een sterke organisatie maar we doen het toch maar even. Allemaal bedankt voor deelname, de afwezigen hadden ongelijk.

Wij danken Wim Vandesande vanop de Shamrock voor de prachtige foto's.

Alle uitslagen onderaan in de bijlage.

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: