Schelderegatta 2014: wind voor de kleinsten

SchelderegattaNiemand heeft ons horen klagen (we waren maar met twee) maar onze gedachten waren achtereenvolgens: wij worden hier niet voor betaald en ons leven wordt iedere dag korter, in versneld tempo dan nog wel. De ScheldeRegatta van 2014 duurde lang, eindeloos lang, vooral zonder spinnaker.

Zelden hebben wij ons erger gefrustreerd dan die slotmijlen voor de finish waar dat laatste zuchtje helemaal wegviel en de stroming alleen maar tegenwind creëerde. Wij gingen er, een lage vervelingsdrempel hebbende, behoorlijk van balen.

Veelbelovende start in Hansweert
Het begon nochtans veelbelovend deze 12e editie van de Schelderegatta 2014. Zoals gewoonlijk gingen we van start in Hansweert deze keer met een 90-tal jachten.

Schelderegatta

De gunstige westenwind deed vermoeden dat het een rechttoe rechtaan zeilwedstrijd zou worden. Een probleemloze start. Bij de kleintjes schoot de Bolero als eerste weg. In startgroep 1 en 2 moest de Pepper even terug wegens tè enthousiast. Een 7 tot 8 knopen wind uit de juiste hoek loodste de deelnemers gezwind door de schaar van Valkenisse.

Regels en sportiviteit soms ver te zoeken
Na de SVV16 begon het dan. Geheel waterpas schoven allen stromingsgewijs richting Antwerpen. Soms (dikwijls) aan de verkeerde zijde van de boei. Al snel was de irritatiegrens van sommige deelnemers bereikt. Zij voerden op volle sterkte (maar tevergeefs) het woord aangaande regels en sportiviteit. Geluid draagt nu eenmaal ver over het water.

Schelderegatta

Toen er driftig sponsornamen gekoppeld werden aan onsportief zeilgedrag kwam er eindelijk wat lauwe reactie al uitte die zich niet door direct terug te keren naar de desbetreffende boei. Ach ja, aan de juiste natuurkrachten overgeleverd worden wij mensen nu eenmaal behoorlijk dirty als het erop aankomt.

Geluksfactor en frustratie
Iets voor het Deurganckdok sneden een aantal zeeschepen de wedstrijd letterlijk in twee. De vervroegde finish werd nu wegens te weinig wind nagenoeg onbereikbaar voor hen die zich door toedoen van de begeleidingsboten aan de verkeerde kant van het vaarwater bevonden. En zo kregen de woorden “geluksfactor” en “frustratie”, dè kernbegrippen van deze ScheldeRegatta, een diepere betekenis.

Schelderegatta 2014

Als toemaatje dreven aan de finishboei 88 enkele jachten doodleuk aan de verkeerde kant van de de aankomstlijn voorbij. Geen eindstreep in Antwerpen dus. Geen flamboyante finish onder de Onze Lieve Vrouwen Toren.

Maar alles wat de moeite waard is, vergt nu eenmaal geduld. Op de prijsuitreiking bleken de deelnemers toch best tevreden met de wedstrijd (of was het eerder omwille van het feit dat ze eindelijk aan de toog konden zitten?)

Bijna iedereen prijs
Bijna iedereen won een prijs. Het snelste jacht, het traagste jacht, eerste over alles, laatste binnen, zelfs jachten die boeien hadden gemist vielen dit keer in de prijzen. Gekker moet het niet worden. We misten enkel nog een beker voor hen die geen prijs hadden gewonnen (die had ondergetekende best op de schouw willen zetten).

Tot slot werd met luid commentaar de winnaar bekend gemaakt van de FIAT 500. De auto was voor de Sophie-Jane. Proficiat.

De winnaar van de FIAT 500 werd Frank Verhoeven van de boot SOPHIE-JANEDe winnaar van de FIAT 500 werd Frank Verhoeven van de boot SOPHIE-JANE

Uitslagen:
top 3 in snelste werkelijke tijd over allen
1 STS ANTILOPE  GBR-1032L  NUYENS PATRICK
2 SPOOKSCHIP  BEL-4040  VAN HEMELDONCK JAN
3 ASTERIX  BEL-656  WALSCHARTS WILLY
 
top 3 in verbeterde gevaren tijd over allen
1 TITA   BEL-1110  DE MOOR KENNETH
2 BLACK DOG  BEL-29204  LAFERE PETER
3 FELICIA  NED-8428  VAN HAASTRECHT HANS
 
uitslag klasse CR-1
1 SPOOKSCHIP BEL-4040  VAN HEMELDONCK JAN
2 EDEN VI  BEL-1379  HUYGHE JOHAN
3 ASTERIX  BEL-656  WALSCHARTS WILLY
 
uitslag klasse CR-2
1 THE UNTOUCHABLES BEL-1102  WOHRMANN COEN
2 STS ANTILOPE  GBR-1032L  NUYENS PATRICK
3 PINTA 92  BEL-6263  HELLEMANS DIRK
 
uitslag klasse CR3-4
1 BLACK DOG  BEL-29204  LAFERE PETER
2 TIBO  BEL-833  VAN CAMP GEERT
3 D&D  BEL-1174  LECOMTE DIRK
 
uitslag klasse CR5-6
1 TITA BEL-1110  DE MOOR KENNETH
2 FELICIA  NED-8428  VAN HAASTRECHT HANS
3 FRAMBOISE  NED-4753  MAARTENSE JEAN-JACQUES
 
Shorthanded (max 2 personen aan boord)
1 BOLERO BEL-22257  HAERBOS ANDRE
2 TEMMEN DUVEL  BEL-395  SAEYS JEROEN
3 BANZAI BEL-1724  NEES PIET

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: