Twee winnaars door verschillend ratingsysteem tijdens North Sea Regatta

SoulmateHet zomerse zonnetje bleef, maar de wind liet het op de tweede zeildag van de Delta Lloyd North Sea Regatta afweten. De klassen J-22, Melges-24, Maxfun-25 en SB20 werkten allemaal drie wedstrijden af. In de IRC- en ORC Klassen vochten Il Corvo en Soulmate (foto) om de eerste plaats. Uiteindelijk gingen beide boten er, door de verschillende ratingsystemen van de klassen, beide met winst vandoor.

De Delta Lloyd North Sea Regatta werd voor het tweede opeenvolgende jaar verblijd met de kitesurfers die voor de kust van Scheveningen een mooie wedstrijd voeren. De eerste dag van het NK Windsurfen is wegens gebrek aan wind afgelast.

Een lastige dag, zowel voor de zeilers als het wedstrijdcomité
Het zomerse zonnetje bleef, maar de wind liet het op de tweede zeildag van de Delta Lloyd North Sea Regatta afweten. “Het was een lastige dag, zowel voor de zeilers als het wedstrijdcomité”, zegt wedstrijdleider Edwin Lodder. “Door de wegvallende wind en vele schiftingen hebben we sommige banen regelmatig moeten afbreken.”

Op baan D kwamen de zeilers wel optimaal aan hun trekken. De klassen J-22, Melges-24, Maxfun-25 en SB20 werkten allemaal liefst drie wedstrijden af. “De wind bleef op die baan het langst stabiel. We hebben zelfs niet een wedstrijd hoeven afkorten”, besluit Lodder. “Dat heeft Arjen Wildeboer goed gedaan.”

Twee winnaars door ander ratingsysteem
Sinds dit jaar is het mogelijk dat zeilers zich inschrijven voor zowel de IRC- als de ORC-klasse. Beide klassen hanteren echter een ander ratingsysteem. Hierdoor kan het in de praktijk voorkomen dat zeiler Y zijn tegenstander X in de ORC-klasse verslaat, maar dat de situatie bij de IRC precies omgekeerd is. Deze situatie werd zaterdag werkelijkheid, toen Il Corvo na een spannend gevecht de Soulmate versloeg. Volgens het IRC-ratingsysteem, dat wel. Want op basis van de ORC-ranking had juist de Soulmate gewonnen.

Kitesurfers halen het maximale uit NK in Scheveningen
De Delta Lloyd North Sea Regatta werd voor het tweede opeenvolgende jaar verblijd met de kitesurfers. “Onze aanwezigheid toont aan dat wij serieus genomen worden. Kitesurfen is een volwaardig onderdeel van de Delta Lloyd North Sea Regatta”, zegt wedstrijdleider en organisator Joost Janssen.

Janssen blikte terug op een ‘super dag’, hoewel van de vijf ingeplande heats er uiteindelijk drie gevaren konden worden. “We moesten twee heats afbreken omdat de wind wegviel, maar we hebben het maximale eruit gehaald”, aldus Janssen. Geholpen door een fijne sideshore wind toonden de kitesurfers hun kunsten aan het strandpubliek. “Een prachtig schouwspel”, beaamde Janssen. Rolf van der Vlugt werd eerste, gevolgd door Katja Roose. Bram Hoogendijk completeerde het podium.

Rentree windsurfers op de Delta Lloyd North Sea Regatta laat nog even op zich wachten
De eerste dag van het NK Windsurfen is wegens gebrek aan wind afgelast. Hierdoor laat de rentree van de windsurfers op de Delta Lloyd North Sea Regatta nog even op zich wachten. Drie jaar ontbraken ze namelijk in Scheveningen. “Met name de jongens die internationaal goed surfen, wilden graag de zee weer op”, zegt NK-organisator Coen Schild. “En dan is er in Nederland geen betere plaats dan Scheveningen!”

Tekst: Hester Ozinga
Foto: Sander van der Borch

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: