Jeugdteam aan de leiding tijdens F18 Worlds Ierland

In Ierland zijn de Formule 18 Worlds in volle gang. Afgelopen maandag ging het kampioenschap in rustige weerscondities van start. Sinds dinsdag was de wind al aan het opbouwen met top zeilcondities op woensdag. Normaal worden dan 'de mannen van de jongens gescheiden', dit keer verliep dat totaal anders. Het Amerikaanse jeugteam Reiss/Whitehead wist maximaal te profiteren van de beschikbare elementen en de grote mannen voor te blijven. Ze worden op de voet gevolgd door Larsen/Van West (NED), het Franse team Bontemps/Amiot staat momenteel derde.

Op de Ballyholme Yacht Club (Bangor - Ierland) is de spanning voelbaar. Woensdag nam het Amerikaanse jeugdteam verrassend de leiding over van de Nederlanders Larsen/Van West. Aan het begin van de week was de verwachting dat zij deze week de strijd zouden aangaan met Glenn Ashby en Brett Goodall, maar dat liep woensdag plots anders. Ashby/Goodall lagen voorin tijdens de eerste race op woensdag maar hebben een onbekend voorwerp geraakt op weg naar de bovenboei. Gevolg: een zwaar beschadigde romp en hierdoor noodgedwongen naar de kant om ad-hoc een complete romp te gaan vervangen. Larsen/Van West hadden de leiding in het klassement direct uit kunnen uitbouwen, maar een OCS in de laatste race gooide roet in hun eten.

Vandaag kan het opnieuw een tombola worden. Het verwachte lichte weer vandaag (4-6 knopen) heeft al eerder voor enorme verschuivingen gezorgd op maandag en dinsdag. De Duitse gebroeders Sachs zeilden toen constant in de top 3. Ook de ervaren Fransman Jean Christophe Mourniac en zijn zoon Tim kunnen met hun relatief lichte gewicht voor een verrassing zorgen. België kan nu al trots zijn op de prestaties van Patrick Demesmaeker en Klaas Victor die onder wisselende omstandigheden de 5e plaats in het klassement vasthouden.

'Geen protest, geen zaak'
De Fransen Graviere/Jarlegan kijken enigszins zuur terug naar de eerste racedag. Terwijl zij hun boot aftuigden en genoten van de gezelligheid kregen zij te horen dat zij een valse start onder zwarte vlag hadden. De protestkamer was echter al gesloten toen zij arriveerden. De volgende dag hebben zij tevergeefs getracht hun verweer alsnog te voeren. Hoe begripvol de protestcommissie ook was en ook de moeite heeft genomen om te kijken naar alle bewijzen zoals foto's van de start bleek een onbegonnen zaak. Er was immers geen protest gevoerd op maandag waardoor er niets te heropenen viel.

Stand na 9 races:
1. Reiss/Whitehead (USA) 35 punten
2. Larsen/Van West (NED) 39 punten
3. Bontemps/Amiot (FRA) 47 punten
4. Graviere/Jarlegan (FRA) 58 punten
5. Demesmaeker/Victor (BEL) 64 punten

Volg alle info live via Twitter en het LiveBlog: 2014.f18worlds.com/liveblog/

Tekst en foto's: Jasper van Staveren - www.sailshoot.com

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: