Wereldtitel Formule 18 catamaran zeilen in Ierland gaat naar Scheveningen

Gunnar Larsen Ferdinand van West‘We hebben er veertien jaar op moeten wachten, maar dan heb je ook wat! En oh….wat zijn wij ongelofelijk blij om deze trofee mee naar huis te mogen nemen!’ Zo begon Gunnar Larsen zijn dankwoord nadat hij en teamgenoot Ferdinand van West de felbegeerde beker in ontvangst mochten nemen. Tot en met de laatste race bleef het spannend. De top 3 van dit WK wisselde gedurende de hele week .

De laatste drie races was America’s Cup zeiler Glenn Ashby oppermachtig maar kon geen vuist meer maken als gevolg van zware schade eerder die week. Een aanvaring met vermoedelijk een stuk hout weerhield Ashby/Goodall van serieuze deelname voor de titel. Larsen en Van West zeilden een steady race en trokken de titel naar zich toe.

Gunnar &Van West hebben gedurende deze Worlds een geweldige prestatie weten neer te zetten. Door diverse 1e en 2e plaatsen te zeilen waren ze al gedoemd voor het podium.
Hun laatste races zeilden ze veelal tegen de uiteindelijk podiumloze Ashby/Goodall, maar hadden nog geduchte concurrenten vanuit de Fransen Bontemps/Amiot en de jonge Amerikanen Reiss/Whitehead. De Amerikanen hadden zelfs een aantal kansen om de leiding in het tussenklassement over te kunnen nemen. Als potentieel jongste winnaars ooit van een Formula 18 Worlds zagen zij hun droom in rook opgaan. De Amerikanen zijn geen onbekende spelers binnen de catamaranwereld. Reiss zeilt zijn Olympische Nacra 17 campagne, Whitehead doet als trimmer serieus mee in de Red Bull Youth Americas 45 Cup. Ze hebben nog enkele jaren om hun zichzelf binnen de F18 te bewijzen, maar hun aanwezigheid zorgde nu al voor de nodige spanningen.

Vanuit Nederland waren Jorden Veenman en Frank de Waard duidelijk aanwezig. Als voormalig Nederlands F18 kampioenen wonnen zij recentelijk nog de Ronde om Texel 2014 in de Formule 18 klasse en waren tijdens de Worlds zichtbaar in de top 10. Een elfde positie nemen zij vol genoegen mee naar huis.

Terugkijkend was het een geweldig evenement. Voor veel zeilers een unieke ervaring dat zij onderworpen werden aan ‘babysitting’: van het vertrek vanuit de club tot en met hun aankomst werden de zeilers begeleid om hun catamarans zo veilig mogelijk naar hun ‘boat parc’ te brengen.

Het Franse team Graviere/Jarlegan, wat uiteindelijk overall 4e eindigde, prezen zich minder gelukkig. Een mogelijk onterechte vals start (BFD) viel hun in de eerste wedstrijd ten deel maar heeft hun mogelijk een podiumplaats gekost.

Definitieve uitslag:
1. Larsen/Van West (NED)
2. Bontemps/Amiot (FRA)
3. Reiss/Whitehead (USA)

Volledige uitslagen: http://2014.f18worlds.com/results-practice-race.html

Foto: Jasper van Staveren

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: