Jarige Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace deelt uit

Delta Lloyd 24 Uurs zeilraceDe jarige Delta Lloyd 24 Uurs zeilrace 2014 gaat uitdelen. Op dit moment staat de teller op 478 voorinschrijvingen. Bij 550 aanmeldingen zal de organisatie van de vijftigste editie drie exemplaren van het boek 'Winnen is geen geluk' onder alle deelnemers verloten. Deze naslagwerken van auteur en gevierd zeiler Fred Imhoff worden ter beschikking gesteld door Uitgeverij Hollandia.

Deze jaarlijkse beproeving van zeilvaardigheden en navigatiekennis gaat op vrijdagavond 22 augustus van start. Dat gebeurt vanuit veertien havens langs het IJsselmeer en Markermeer. Zowel het weer als het zeilen van de boot over de vastgestelde rakken bepalen het succes. De voorbereiding is daarbij het halve werk en het lezen van het boek 'Winnen is geen geluk' kan zeker een verschil maken. 'Bij 650 voorinschrijvingen zullen we nog eens twee exemplaren weggeven aan teams die zich na de eerste 550 hebben ingeschreven", aldus Dinand de Ridder, voorzitter van het 24-Uurs organisatiecomité. Inschrijven kan tegen het lage tarief tot 1 augustus 2014. Daarna betalen deelnemers 25 euro extra.

Het bepalen van de startlocatie vormt de eerste, tactische beslissing van de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace. De weersverwachting is daarbij een belangrijke factor. Muiden behoorde altijd tot de populairste startlocaties, maar komt vanaf 2014 te vervallen. Rijkswaterstaat heeft bepaald dat de deelnemende jachten niet langer de vaarwegen mogen doorkruisen. Daardoor wordt starten vanuit Muiden onmogelijk, wat de teams voor nieuwe keuzes stelt.

Over Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace
De Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers organiseert voor de 50ste keer de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace. De combinatie van navigatiekunst, zeilen, de gezelligheid en overleven maakt het evenement nog altijd geliefd bij jachtzeilers. Het deelnemersveld bestaat uit toer- en wedstrijdklassen. Alle teams moeten in een etmaal zoveel mogelijk zeemijlen afleggen. Ze mogen de vastgestelde rakken op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee en de Noordzee slechts twee keer bevaren, dus navigatie is essentieel. Naast zeewaardigheid en uithoudingsvermogen van de gehele bemanning, zijn een goede interpretatie van het weer, het vaargebied en de stromingen belangrijke factoren voor het eindresultaat.

Deelname aan de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace is mogelijk in de ORC Club, Ronde- en Platbodemjachten, VKSJ aangesloten (klassieke) jachten, PolyClassic aangesloten jachten, zeegaande multihulls alsmede in niet-gemeten kajuitzeiljachten. Het overgrote deel van de vloot doet mee aan de tocht. De rest verdeelt zich over de diverse wedstrijdklassen.

Naast hoofdsponsor Delta Lloyd zijn de volgende bedrijven co-sponsors van de 24 Uurs Zeilrace: Gemeente Medemblik en Stichting Jachthaven Medemblik.

Tekst: Edwin Lodder
Foto: Ronald Koelink

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: