Deltaweek geniet van de Grevelingen

NIEUWE MAENGisteren was het de laatste dag van het tweedaags uitstap van de Deltaweek naar het Grevelingenmeer. Na de start, traditioneel om 11.00 uur, moesten de wedstrijdzeilers eerst een aantal “lussen” maken in de buurt van Brouwershaven om vervolgens in één lang voor de winds rak richting finish bij Bruinisse te zeilen.

Van echt hard racen was door de zwakke noordwestelijke wind geen sprake, maar de kunst was om al dan niet met een spinnaker optimaal gebruik te maken van de zwakke achterlijke wind.

Tussendoor konden de deelnemers genieten van het vlakke water van de Grevelingen die door het mooie open weer bijna exotisch aandeed. Maar gezeild moest er worden, want de Deltaweek is en blijft een wedstrijd.

Het aantal deelnemers bleef vandaag stabiel, pas in het weekend wordt het veld weer aangevuld met extra schepen, het merendeel uit de ORC klassen. Want om een overall prijs van de Deltaweek binnen te slepen, moet aan minstens vijf wedstrijden zijn deelgenomen. Veel schippers plannen hun deelname daarom rond de twee weekenden van de Deltaweek. Dan is het gemakkelijker om een complete bemanning bij elkaar te krijgen. Bovendien tellen de resultaten van de weekendwedstrijden mee voor de nationale clubkampioenschappen van de ORC klassenorganisatie.

Een aantal deelnemers dat door de week blijft doorvaren, ziet de Deltaweek als een soort vakantie, waarbij ze ook nog eens getrakteerd worden op een zeilwedstrijd die bekend staat voor zijn goede en gedegen organisatie in combinatie met een ontspannen en gezellige sfeer.

Bij de dagresultaten, was het hier en daar stuivertje wisselen.
In de ORC-1 klasse ruilde vandaag Norbert Clarijs uit Zierkikzee met “Xar”, een X-43, de eerste plaats met de winnaar van gisteren, Leo Hoogerheijde uit Bruinisse met “Flirt”, een First 40.

In de ORC-3 wist Cees van Leeuwen uit Hellevoetsluis met “Stille Winde”, een Spirit 36, beslag te leggen op de podiumplaats.

Stille Winde

De ORC-4 dagwinnaar kwam ook uit Hellevoetsluis, namelijk schipper J. Bart met “Frontier”, een Spirit 28.

Bij de rond- en platbodems nam de Lemsterhoogaars “Nieuwe Maen” met schipper E. van Dussen uit Moergestel de leiding. Bij de ongemeten jachten was schipper Thijssen uit Den Haag met “Ares” voor de vierde keer winnaar.

Vandaag keert het Deltaweek circus terug naar het oorspronkelijke vaarwater van de Deltaweeek, het Oosterschelde bekken richting Wemeldinge.

De dagwinnaars in de diverse klassen zijn:
ORC - 1 XAR (X-43), Norbert Clarijs, van WSV Zierikzee
ORC - 2 TENDER TO SOETICHEYT (ILC 30), C. de Ruijter van WSV Zierikzee
ORC - 3 STILLE WINDE (Spirit 36)), C. van Leeuwen, van WSV Hellevoetsluis
ORC - 4 FRONTIER (Spirit-28), J. Bart, van WVSV Haringvliet
R&P klasse B NIEUWE MAEN (Lemsterhoogaars), E. van Dussen, WSV de Amer
Ongemeten ARES (First Class 8), J. Thijssen, WSV Braassemermeer

Tekst: Leo Baartmans

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: