Mitch Booth interim coach Delta Lloyd Kernploeg Nacra 17 klasse

Nacra 17Mitch Booth (51) zal in elk geval tot en met de ISAF wereldkampioenschappen zeilen in september van dit jaar de twee Nederlandse Nacra17 teams uit de Delta Lloyd kernploeg begeleiden. Booth heeft in juni twee stages meegemaakt met de Nederlandse zeilers tijdens trainingen in het Noord-Spaanse Santander. Dat is wederzijds goed bevallen.

Booth reist morgen af naar Zuid-Frankrijk om zich met de Nacra17 kernploeg voor te bereiden op het Europees Kampioenschap in La Grande Motte van 5 tot en met 12 juli 2014.

Booth geen onbekende
Mitch Booth heeft de Nederlandse nationaliteit en vertegenwoordigde Nederland op de Olympische Spelen van Athene in 2004 en Beijing 2008 in de Tornado klasse, voorloper van de Nacra17. In 2004 zeilde Booth met Herbert Dercksen, het duo werd vierde. In 2008 zeilde hij de Spelen met Pim Nieuwenhuis. Die laatste keer eindigden Booth en Nieuwenhuis als vijfde. De zeer ervaren catamaranspecialist won onder Australische vlag in 1992 al eens het olympische brons en in 1996 het zilver, ook in de Tornado klasse.

Tot en met het ISAF WK Santander 2014
Hoofdcoach van het Watersportverbond Ian Ainslie is content met de samenwerking. “We zochten een ervaren specialist die in deze uitdagende nieuwe klasse ervoor kan zorgen dat we weer mee gaan doen voor de podiumplaatsen zoals in 2013. Dat Mitch beschikbaar is en dat het goed klikte met de zeilers tijdens de eerste twee trainingsstages is geweldig. Voor beide partijen is het beter om ons nog niet tot Rio 2016 vast te leggen. We gaan na Santander evalueren over een eventueel vervolg en hoe we dat verder invullen.”

Waar ligt de focus?
Mitch Booth vindt het een mooie uitdaging. “Ik heb de introductie van de Nacra17 op de voet gevolgd. Het is natuurlijk een eenheidsklasse. Dus het lijkt eenvoudig. Maar het is juist daarom van nog groter belang wat je met het materiaal doet en hoe je de boot zeilt!”

“Mijn focus ligt op de technische kant van de sport, op het water. De Nederlandse teams zitten er dicht tegenaan. Het zijn maar kleine verschillen, fracties. De benodigde aanpassingen zijn heel subtiel. Zoals bijvoorbeeld zwaarden, die zijn heel complex. Hoe gebruik je die het beste? In dat soort dingen moeten wij meer het initiatief hebben en houden. En daar waar wij kleine doorbraken maken, moeten we dat geheim houden.”

Teams blijven zelfde
Booth begeleidt de twee bestaande teams uit de Delta Lloyd kernploeg. Mandy Mulder zeilt met Coen de Koning en Renee Groeneveld vormt een team met Steven Krol. Booth reageert: “Het is mijn opdracht de bestaande teams beter te laten zeilen. Mijn focus is op het technische zeilen, maar ik ben persoonlijk van mening dat je vooral plezier moet hebben met wat je doet. Dat geldt voor de samenstelling van je team en voor de samenwerking onderling. Ik heb overigens gezien dat beide teams plezier uitstralen en goed samenwerken.”

Tekst: Simon Keijzer

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: