Deltaweek naar Colijnsplaat voor het laatste weekend

DeltaweekEindelijk konden dan de spinnakers omhoog. De Deltaweek wedstrijden werden vandaag ten oosten van de Zeelandbrug gevaren. Vanuit de start bij Wemeldinge moest met een hoofdzakelijk zuidelijke wind een aantal boeien bij de Zeelandbrug worden gerond. Daar werden de stevens gewend en ging het voor sommige klassen richting Keeten, bijna tot aan de splitsing naar de Krabbenkreek.

Vandaar snel naar de finish bij de Zeelandbrug, met veel voordewindse rakken waar de spinnakers konden worden gehesen. De grote bolle, fel gekleurde lichtweerzeilen leverden mooie plaatjes op en waren goed te zien vanaf de Zeelandbrug.

Hoewel de Deltaweek van oudsher een Zeeuws evenement is, deden er afgelopen week ook een aantal buitenlandse teams mee. Schipper Thijssen van de Ares woont in Dublin, maar heeft uit praktische overwegingen zijn boot, een First Class 8, in Nederland op de Braassemermeer liggen.

Thijssen is een echte wedstrijdzeiler. In de jaren dat hij in Barcelona woonde, deed hij regelmatig mee met wedstrijden in de First eenheidsklasse, die in Spanje een groot aantal liefhebbers kent. In de Deltaweek zijn er geen wedstrijden in deze eenheidsklasse. Daarom vaart hij de hele week mee in het veld ongemeten jachten. Hij heeft inmiddels zes dagoverwinningen op zijn naam staan. Daarmee lijkt hij af te stevenen op een overall prijs bij de ongemeten jachten. De Deltaweek combineert hij met familiebezoek in Nederland.

Schipper te Kolste uit Brussel heeft zelf de Belgische nationaliteit en de rest van zijn crew komt uit heel Europa. Hij vaart al een aantal jaren mee in de Deltaweek, deze week met zijn nieuwe schip de “Yalla”, wat in het Arabisch zoiets betekent als “vooruit, of hurry-up”. Hij heeft een IRC-meetbrief, terwijl het merendeel van de Nederlandse deelnemers onder de ORC-klassen meevaart. Daardoor is hij op doordeweekse dagen de enige deelnemer in de IRC-2 klasse. Iedere dag dat hij de race reglementair uitvaart heeft hij een dagprijs, het aantal staat op vier. Vandaag had hij pech met zijn spinnaker en heeft hij de race niet uitgevaren. Dit weekend krijgt hij geduchte concurrentie van schipper Rinus de Jonge uit Wemeldinge.

Het deelnemersveld was gisteren weer wat gegroeid, als opmaat voor het weekend, wanneer het veld wordt versterkt met teams die azen op de overall prijs. Daarvoor moeten ten minste vijf races reglementair worden uitgevaren, de beste vijf resultaten worden dan meegenomen in de eindklassering.

Zo sloot Evert van de Zande uit Zierikzee zich vandaag weer aan bij het ORC-2 veld, maar hij slaagde er niet in om met zijn “Anne Mazurka” te winnen van de koploper van het weekklassement de “Tender To Soeticheyt“ van Aad de Ruijter.

Cees van Leeuwen met “Stille Wilde” had vandaag een superdag en wist in de ORC-3 zijn tegenstanders ruimschoots voor te blijven.

In de ORC-4 waren geen wijzigingen in de tussenstand, ondanks de dagoverwinning van de “Furie” van Schipper B. Hoesloot uit Ede.

Bij de Rond- en Platbodems klasse B was Jan Middelburg uit Goirle met “Tjoenster” twee opeenvolgende dagen zijn drie tegenstanders te snel af en gaat daarmee aan de leiding van het tussenklassement.

Bij de ongemeten jachten bleef J. Thijssen met “Ares” met zes dagoverwinningen aan de leiding van het weekklassement.

Vandaag wordt de Veronica race gevaren. Dit is een wedstrijd buitengaats op de Noordzee, met de start vanaf de buitenhaven op Neeltje Jans. In het verleden ging het traject van deze race helemaal naar het Veronica schip, toen nog een piratenzender. De deelnemers waren soms wel 24 uur onderweg. Morgen is de baan op de Noordzee wat korter en zijn de deelnemers ‘s avonds weer op tijd terug in Colijnsplaat voor de prijsuitreiking.

De dagwinnaars in de diverse klassen zijn:
ORC - 1 XAR (X-43), Norbert Clarijs, van WSV Zierikzee
ORC - 2 TENDER TO SOETICHEYT (ILC 30), C. de Ruijter van WSV Zierikzee
ORC - 3 STILLE WILDE (Spitit 36), C. van Leeuwen, Hellevoetsluis
ORC - 4 FURIE (Sprinta), B. Hoefsloot, watersportvereniging Vada
R&P klasse B TJOENSTER (Lemsteraak), J. Middelburg, WSV Sneek
Ongemeten ARES (First Class 8), J. Thijssen, WSV Braassemermeer

Tussenstand klassementen per 4 juli
ORC - 1 FLIRT (First 40), L. Hoogerheide van WSV Bruinisse
ORC - 2 TENDER TO SOETICHEYT (ILC 30), C. de Ruijter van WSV Zierikzee
IRC – 2 YALLA, Te Kolste, (Dufour 36), WSV Colijnsplaat
ORC - 3 RAKKER (A-31), C. Keetels van WSV de Biesbosch
ORC – 4 FRONTIER (Spirit 28), J. Barth, WSV Haringvliet
R&P klasse B TJOENSTER (Lemsteraak) J. Middelburg, KWV Sneek

Tekst: Leo Baartmans
Foto: Lenie Dominicus

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: