Deltaweek krijgt stormachtige afsluiting

DeltaweekDe 44ste Deltaweek is met een machtig zeilweekend afgesloten: op zaterdag waagden 25 jachten zich bij uitdagende omstandigheden de Noordzee op voor de Veronicarace. Op zondag werd de Deltaweekfinale op de Oosterschelde gevaren zonder regen en met een stevige wind.

De deelnemers waren erg tevreden over een aantal nieuwe elementen in de uitgave van dit jaar: de tweedaagse uitstap naar het Grevelingenmeer, de verplaatsing van de Veronicarace naar de zaterdag en het speciale klassement voor de “Dual-handed”-clubcompetitie. Voorzitter Wim Dominicus is ervan overtuigd dat deze veranderingen zullen bijdragen aan de continuïteit en de groei van zijn evenement en rekent erop dat de Deltaweek in 2020 in blakende gezondheid zijn 50e editie zal vieren.

Bij de Veronicarace waren zaterdag de weersomstandigheden op zee zonder meer uitdagend voor de 23 deelnemende jachten. Gestart bij windkracht vijf en dichte regenbuien, trok de hemel in de loop van de dag open en nam de wind nog toe tot 6 Bft met uitschieters naar 7. De snelste boten legden een baan van 52 mijl in recordtijd af, en dat deden ook de deelnemers in de klasse 3 (42 mijl) en in de dual-handed (35 mijl). Met gemiddelde snelheden van 7 tot 8,5 knopen stoven de boten over de golven van één meter en hoger. De Rond- en platbodems en de ongemeten jachten kregen het intussen op de Oosterschelde ook behoorlijk voor hun kiezen.

Op zondag stond er op de Oosterschelde weer een stevige wind en werkten de ORC/IRC-klassen twee windward-leeward (langs een op- en neerbaan) wedstrijden af, terwijl de ongemeten boten rond de boeien voeren.

De rond- en platbodems bleven voor de kant liggen, omdat hun bemanningen er een zware week op hadden zitten. Aan beide kanten van de Zeelandbrug werd nog felle strijd geleverd omdat de eindoverwinning voor verschillende klassen nog niet vast lag. Met name in de ORC-klassen 2 en 3 konden de kansen nog keren. Uiteindelijk bleef in ORC-2 Aad de Ruijter met T/t Soeticheyt voor Evert van de Zande met Anne Mazurka en kon S.Hiemstra met White Hawk de Rakker van schipper Keetels met één punt achter zich houden.

White HawkWhite Hawk

De Deltaweek heeft dit jaar een paar belangrijke vernieuwingen ingevoerd die bij de deelnemers zeer in de smaak vielen: vooral met de tweedaagse uitstap naar het Grevelingenmeer waren de zeilers erg tevreden: ze vonden het wedstrijdwater een interessante verandering en de ontvangst in de havens professioneel en bijzonder hartelijk.

Ook de extra aandacht voor dual-handed deelnemers bleek een treffer: de resultaten tellen mee voor het Nederlands DH-clubkampioenschap. Mede door het uitdagende zeilweer waren veel deelnemers ook blij met de verplaatsing van de Veronicarace naar de zaterdag.

Voorzitter Wim Dominicus van de Stichting Deltaweek, die namens de 7 organiserende verenigingen de zeilweek gestalte geeft gelooft dat deze nieuwigheden de Deltaweek op koers houden voor continuïteit en groei: “Wij zien de volgende jaren vol vertrouwen tegemoet en zijn ervan overtuigd dat de Deltaweek over zes jaar zijn vijftigste uitgave kerngezond en vol energie zal kunnen vieren.”

De overallwinnaars van de 44ste Deltaweek per klasse:

IRC – 1                 SWEENY (J-111), K. van Vliet, Middelharnis
ORC - 1                XAR (X-43), Norbert Clarijs, Zierikzee
IRC – 2                 YALLA, George-Éduard te Kolsté, (Dufour 36),  Brussel
ORC - 2                TENDER TO SOETICHEYT (ILC 30), Aad de Ruijter, Rotterdam
ORC - 3                WHITE HAWK (First 31.7), S. Hiemstra, Amersfoort
ORC - 4                FURIE (Sprinta), Ben Hoefsloot, Ede
Ongemeten          ARES (First Class 8), Hans Thijssen, Den Haag
R&P klasse B       TJOENSTER (Lemsteraak) Jan Middelburg, Goirle
R&P klasse C       SCHUIMER (Schokker), P. Overwater, Mijnsheerenland

Tekst: Leo Baartmans
Foto: Anusjka Martens

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: