Spectaculaire Veronicarace

VeronicaraceEindelijk buitengaats de Noordzee op, althans voor de ORC/IRC klassen die de Veronicarace zeilen. De ongemeten jachten en de rond- en platbodems bleven binnen de stormvloedkering en maakten een rondje op het westelijke Oosterscheldebekken met de start en finish op de Schaar van Colijnsplaat. Aangetrokken door de Veronicarace, kende het ORC/IRC veld vandaag 23 deelnemers, duidelijk meer dan de afgelopen dagen.

De dag begon grijs en buiïg met een stevige en vlagerige zuidwestelijke wind die aanwakkerde tot windkracht vijf met uitschieters naar zes.

Vroeg in de ochtend om acht uur precies verdrongen de ORC/IRC jachten zich rond de startlijn nabij het westelijk havenhoofd van Neeltje Jans. Goed ingepakt tegen de regen en het buiswater van de woelige Noordzee, zetten de bemanningen zich schrap voor een baan van 52 zeemijlen noordelijk van Walcheren. Onder deze omstandigheden werd er enorm snel gevaren.

Rond 15.00 uur waren de eerste jachten al weer terug en stoven ze op spectaculaire wijze over de finish eveneens bij Neeltje Jans. De Veronicarace 2014 zat er weer op.

Terug in de beschutting van de haven van Colijnsplaat, kwamen de verhalen los. Je hoorde kreten zoals “het was echt afzien” of “meer overleven dan varen”. Er waren ook stoere verhalen over snelheden van 20 knopen bij het surfen over de golven. De meeste deelnemers hadden echt genoten van de ruige omstandigheden. Maar het was voor iedereen zondermeer pittig geweest.

Een kruisrak van dik twee uur bonken en stampen tegen de golven in, door water met diepe kuilen vroeg veel van het uithoudingsvermogen van de bemanningen.

Bij het voordewindse rak van twaalf mijl kwam het aan op de stuurmanskunst van de roerganger en de concentratie van de hele crew. Regelmatig dreigde een boot uit het roer te lopen zoals de Beau Bateau die onder spinnaker volledig plat sloeg waardoor het water in de kuip gutste.

En zij waren niet de enige boot die dit overkwam. Een aantal boten dat als dual-handed meevoer, had het nog zwaarder en kwam niet alleen gewicht tekort maar letterlijk ook handen en voeten. Een enkeling werd het teveel of kreeg materiaalpech en besloot de race niet uit te zeilen en keerde onder klein tuig terug naar rustiger water.

Bij de overall klassering veranderde er niet veel.
Bij de ORC-1 klasse nam Norbert Clarijs uit Zierkikzee met “Xar” de leiding over van Leo Hoogerheide uit Bruinisse met “Flirt” die de Veronicarace niet meedeed.

In de ORC-2 klasse voegden twee favorieten en deelnemers van het eerste uur van de Deltaweek zich bij het veld. Dat waren Evert van de Zande uit Zierikee met de “Anne Mazurka” en Rinus de Jonge uit Wemeldinge met “Wemeldinges”. Geen van beiden wisten echter Aad de Ruijter met “Tender To Soeticheyt” van zijn leiderspositie te verstoten.

De ORC-3 had een wat kortere baan van 42 mijl. In deze klasse bleef Cees Keetels uit Teteringen met “Rakker” aan de leiding.

In de ORC-4 klasse werd niet gestart wegens gebrek aan deelnemers en veranderde het klassement niet.

Ook bij de ongemeten jachten waren geen wijzigingen. De Rond- en Platbodem klassen voeren gisteren hun laatste wedstrijd en kregen de eindprijzen uitgereikt. In de klasse C werd de schokker “Schuimer” van schipper Overwater uit Mijnsheerenland winnaar. De winnaar in klasse B werd Jan Middelburg uit Goirle die met zijn lemsteraak “Tjoenster” gedurende de week zes dagoverwinningen veroverde.

Zondag 6 juli vinden de afsluitende wedstrijden plaats. De ongemeten jachten varen een baan rond-de-tonnen westelijk van de Zeelandbrug. De ORC klassen varen zogheten windward-leeward korte op-en-neer-banen net ten oosten van de Zeelandbrug.

Achtergrond Veronicarace
De Veronicarace is vanaf het begin een vast onderdeel van de Deltaweek. Deze langebaan zeewedstrijd herinnert aan de tijden dat het zendschip van Radio Veronica, toen nog een piratenzender, op volle zee moest worden gerond. De afstand naar het Veronicaschip was veel langer dan de banen van tegenwoordig en de deelnemers waren, als ze pech hadden, soms wel een etmaal onderweg. Tegenwoordig worden de banen dusdanig neergelegd dat de deelnemers binnen ongeveer acht uur weer terug kunnen zijn.

De dagwinnaars in de diverse klassen zijn:
ORC - DH JUNIQUE (J-122), C. Revelman, Numansdorp
ORC/IRC - 1 SWEENY (J-111), K. van Vliet, Flacquee
IRC - 2 WEMELDINGES (First 34.7), M. de Jonge, WSV Wolphaartsdijk
ORC - 2 TENDER TO SOETICHEYT (ILC 30), C. de Ruijter, WSV Zierikzee
ORC - 3 WHITE HAWK (First 31.7), S. Hiemstra, Flevomare
ORC - 4 FRONTIER (Spirit 28), J. Barth, WSV Haringvliet
R&P klasse B TJOENSTER (Lemsteraak), J. Middelburg, WSV Sneek
Ongemeten CAPRICE (Winner 9.50), J. Rietdijk, WSV Noordschans

Tussenstand klassementen per 4 juli
ORC - 1 XAR (X-43), Norbert Clarijs, WSV Zierikzee
IRC – 1 SWEENY (J-111), K. van Vliet, Flacquee
ORC - 2 TENDER TO SOETICHEYT (ILC 30), C. de Ruijter, WSV Zierikzee
IRC – 2 YALLA, G. E. te Kolsté, (Dufour 36), WSV Colijnsplaat
ORC - 3 RAKKER (A-31), C. Keetels, WSV de Biesbosch
ORC - 4 FRONTIER (Spirit 28), J. Barth, WSV Haringvliet
R&P klasse B TJOENSTER (Lemsteraak) J. Middelburg, KWV Sneek
Ongemeten ARES (First Class 8), J. Thijssen, WSV Braassemermeer

Over de 44e Deltaweek
De Deltaweek is een verzameling van traditionele Zeeuwse en Rotterdamse zeilwedstrijden voor kajuitboten en rond- en platbodems. De organiserende clubs zijn de KR&ZV De Maas en de watersportverenigingen uit Colijnsplaat, Willemstad, Wemeldinge, Wolphaartsdijk en Zierikzee.
De Deltaweek vindt plaats van vrijdag 27 juni t/m zondag 6 juli 2014. Het eerste weekend (28 en 29 juni) vaart de vloot vanuit Zierikzee en het tweede weekend (5 en 6 juli) vanuit Colijnsplaat. In de tussenliggende week doen de zeilers iedere avond een andere haven langs de Oosterschelde en het Grevelingenmeer aan. Op zaterdag 6 juli wordt de beroemde Veronicarace op zee gevaren.
Zie ook www.deltaweek.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: