Vijf Volvo Ocean Race-teams wagen zich aan Round Britain test

Sevenstar Round Britain and Ireland RaceOp 9 augustus klinkt voor vijf van de tot dusver zes nieuwe One design Volvo Ocean 65-boten het startschot van de Sevenstar Round Britain and Ireland Race. Het wordt de laatste, competitieve krachtmeting voor de start van de Volvo Ocean Race 2014-15 op 4 oktober.

Het zijn Team SCA, Team Alvimedica, Abu Dhabi Ocean Racing, het Spaanse team en het Dongfeng Race Team die deze kans aangrijpen om extra uren in wedstrijdverband te maken. Team Brunel kiest er juist voor om deze laatste voorbereidingsperiode in Lanzarote door te brengen. Afgelopen week volgde de bemanning van de Nederlandse boot een medische training. Ze kregen les in reanimeren, het hechten van wonden en het zetten van een uit de kom geschoten arm. Verder maken de mannen behoorlijk wat uren in de sportschool, begeleid door fitnesstrainer Dominic Ramino.

Ondertussen is Iker Martinez, schipper van het Spaanse team, druk met het testen van potentiële bemanningsleden. Zo neemt hij Guillermo Altadill en Carlos Hernández op in zijn team voor de Engelse oefenrace. Het Spaanse duo, beiden onder de 30 jaar, probeert een vaste plek aan boord af te dwingen. De gelijknamige vader van Guillermo Altadill zeilde met het Nederlandse Team Delta Lloyd in de editie van 2008-09.

Dongfeng Race Team heeft inmiddels zijn trainingsbasis in Lorient opgedoekt en is onderweg naar Groot-Brittannië. Een spannende trip voor de Chinese zeilers, die daar nog nooit zijn geweest. Hun deelname aan de Volvo Ocean Race is een enorme stap voorwaarts voor China als gaat om oceaanzeilen. Volgens teamdirecteur Bruno Dubois moet er nog veel gebeuren, maar kijkend naar het grotere plaatje is hij trots op waar ze na zes maanden staan.

Ook Team SCA met de Nederlandse Carolijn Brouwer nam afscheid van zijn trainingsbasis. De dames trainden de afgelopen 18 maanden vanuit Lanzarote. Momenteel zijn ze bezig met de trip naar Engeland, die naar verwachting 8 dagen duurt..

Vorige week arriveerde Team Alvimedica in Southampton na een succesvolle trans-Atlantische oversteek vanuit Rhode Island, Amerika. De afgelopen dagen genoten ze van een welverdiende pauze. Schipper Charlie Enright is tevreden met de teamprestatie gedurende die overtocht en ziet de Round Britain and Ireland Race als de volgende stap. “We gebruiken deze wedstrijd als training. We proberen ervan te leren en onze vaardigheden te verbeteren. Dit is een enorme kans, waar we erg blij mee zijn.”

Abu Dhabi Ocean Racing stak tegelijkertijd met Team Alvimedica over en maakt zich eveneens op voor de race rondom Groot-Brittannië. Abu Dhabi-schipper Ian Walker kondigde de winnaar aan van de ‘One4Azzam’ competitie. De 58-jarige paralympiër Keith Burhans (USA), kreeg de meeste stemmen in de online wedstrijd. Dat betekent dat hij op 7 augustus in Cowes plaats mag nemen aan boord van de Azzam om aan de 50-mijl Artemis Challenge deel te nemen.

Nieuwe race Doctor
Met de naderende startdatum is Pablo Díaz-Munio als Race Doctor van de Volvo Ocean Race 2014-15 aangesteld. Hij werkte reeds nauw samen met Ericsson Racing Team in 2008-09 en was de officiële teamdokter van Team Teléfonica in 2011-12. De Spanjaard kent de uitdagingen van de zeilrace rond de wereld maar al te goed. “In een extreem evenement als dit kunnen kleine problemen groot worden, en grote problemen kunnen noodgevallen worden”, aldus Díaz-Munio. Hij vergezelde tevens de recordbrekende alpinist Edurne Pasabon tijdens drie expedities in de Himalaya.

Tekst: Diana Bogaards

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: