Abu Dhabi Ocean Racing verplettert Round Britain and Ireland Race monohull record

Rond middernacht verpletterde Abu Dhabi Ocean Racing het monohull record in de Sevenstar Round Britain &Ireland Race. Daarmee gaven schipper Ian Walker en zijn bemanning hun visitekaartje af in de vloot voor de Volvo Ocean Race 2014-15. Abu Dhabi’s Azzam finishte het 1.800 mijl lange parcours in vier dagen, 13 uur en 10 minuten. Daarmee was het team een dag, 8 uur en 16 minuten sneller dan het Franse team Groupama. Team SCA met de Nederlandse Carolijn Brouwer zette eveneens een nieuw wereldrecord, die voor vrouwenteams in de Round Britain & Ireland Race.

Walker en zijn mannen vermorzelden de vier jaar oude snelste tijd voor monohulls, neergezet door de winnaar van de laatste Volvo Ocean Race. Dat laat zien dat de nieuwe One Design Volvo Ocean 65 bij de juiste condities qua snelheid niet onder doet voor zijn voorganger, de Volvo Open 70.

Het feit dat twee bemanningsleden van Abu Dhabi Ocean Racing blessures opliepen, maakt de prestatie nog opmerkelijker. Phil Hamer brak vermoedelijk zijn hand en Justin Slattery bezeerde zijn rib. Naar verluidt stelden een hydraulische lekkage en een defecte watermaker de engineering- en onderhoudsvaardigheden op de proef.

Azzam werd de hele race op de hielen gezeten door de Spaanse boot van schipper Iker Martinez, gevolgd door de veelbelovende Chinese rookies aan boord van Dongfeng Race Team. Team Alvimedica wist de dames van Team SCA nipt van de vierde plaats te weerhouden.

Het vrouwenrecord van Team SCA moet nog officieel worden goedgekeurd door het World Speed Sailing Record Council, maar laat nu een verbetering van 1 dag, 14 uur, 30 minuten en 14 seconden zien. Team SCA-zeilsters Dee Caffari en Sam Davies zaten beiden aan boord van Aviva, die in 2009 het wereldrecord vestigde.

Voor Abu Dhabi-schipper Ian Walker kon deze zege niet op een beter moment komen. Walker hoopt dat zijn derde deelname ‘drie keer scheepsrecht’ wordt, na tweemaal onderaan geëindigd te zijn met een boot die niet naar behoren presteerde. “Ik ben ontzettend tevreden, want dit was de perfecte performance. Ik ben ook blij voor alle bemanningsleden, aangezien het veel werk was”, aldus Walker. Op de vraag wat we uit dit verpulverde monohull record in de Round Britain & Ireland Race kunnen opmaken, antwoordt Walker: “Het is geweldig dat we met deze nieuwe Volvo Ocean 65 het record met meer dan een dag hebben verbroken. Bovendien zijn alle vijf boten heelhuids en veilig rondgekomen. Dat is een goed teken voor wat ons nog te wachten staat.”

Martínez sprak voor de rest van de vloot na ruim vierenhalve dag in het kielzog van Azzam gezeild te hebben: “Azzam heeft de lat neergelegd, dus we weten nu in ieder geval waar die ligt en waar we heen moeten.”

“Hun boothandeling is beter dan die van ons, maar dat is begrijpelijk. Wij hebben de boot immers nog maar een korte periode. We hadden wat problemen met de elektronica, wat niet meehielp. Vooral bij de navigatie. Maar onze felicitaties gaan naar Azzam.”

Team Brunel besloot niet deel te nemen aan deze eerste, grote repetitie voor de twaalfde Volvo Ocean Race, die op 4 oktober in het Spaanse Alicante van start gaat. Bouwe Bekking en zijn mannen zullen ongetwijfeld elke mijl van de afgelopen raceweek in uitdagende omstandigheden hebben gevolgd.

De zevende deelnemer aan de Volvo Ocean Race 2014-15, Team Vestas Wind, had onvoldoende voorbereidingdstijd voor de Round Britain & Ireland Race.

Tekst: Diana Bogaards

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: