Round Britain and Ireland Race verzamelt zeilrecords

Het begon met de trimaran Musandan-Oman Sail, een geoptimaliseerde trimaran van 70ft welke op donderdag 14 augustus over de finish gleed en het trajekt rond de Britse eilanden in 3 dagen, 3u, 32min en 36 seconden aflegde. Dan volgde de VO65 Abu Dhabi Ocean Racing als de snelste monohull, gevolgd door de VO65 Team SCA met de snelste dames monohull, en dan nu de IMOCA60 Artemis-Team Endeavour die snelste monohull van 60ft en minder is geworden.

Topspeed van 43kn!
Damian Foxall: We hit a new topspeed for the boat of 43kn right at the start! De AC72’s die dan ook nog eens foilen zouden erg happy geweest zijn met een snelheid van 43kn! Maar er is nog meer wat dit record zo opmerkelijk maakt. Loïc kon met zijn Banque Populaire wachten op de juiste weersomstandigheden om dan te vertrekken terwijl Sidney Gavignet moest (of mocht) vertrekken wanneer het startschot klonk van de Sevenstar. Hun snelheid ging gedurende het gehele traject amper onder de 25kn.

De snelste monohull
Wie de tracker een beetje in het oog heeft gehouden kon zien dat Ian Walker de VO65 klasse in deze vloot liet zien wat zijn intenties voor de Volvo Ocean race zijn. Hij verbeterde het record van Franck Cammas en zijn VO70 Groupama. Ian deed er 4dagen, 13u, 10min en 28sec over. Dat is 1dag, 8u, 16min en 27sec sneller dan de winnaar van de vorig Volvo Ocean race.

Snelste dames team en thee voor Dee in de namiddag?
Het dames VO65 Team SCA deed het toertje Engeland en Ierland in 4 dagen, 21u en 39seconden. Zij verbraken het record van de Open 60 AVIVA met 1 dag, 14u, 30min en 14sec. Beetje grappig is dat het vorige record op naam van Samantha Davis en Dee Caffari stond en dat beide dames nu deel uitmaken van de crew van de VO65 Team SCA.

Bij de persoonsbeschrijving van Dee caffari staat het volgende: True to the British spirit, Dee loves a cup of tea in the afternoon - no matter what! Zou ze haar gewoonte gerespecteerd hebben? En misschien een leuke topic voor het forum, welke gewoontes/gebruiken/praktijken houden jullie er op na tijdens offshores?

VO65 Team SCAVO65 Team SCA

Snelste monohul van 60ft en kleiner
Met 5 dagen, 14u en 54seconden op de teller vaarde Brian Thompson over de finish in Cowes. Hij vaarde 19u, 48min en 16 seconden sneller dan Safran van Marc Guillemot.

Brian Thompson halfweg de race: "I have held the overall record three times, including onboard Banque Populaire, so to add the IMOCA record would be fantastic. Als ik me niet vergis heeft Brian er voor de moment 26 zeil wereld records op zitten.

Noemenswaardige kleinste boot in de vloot
De Figaro II Rare van Ian Hoddle en Conrad Manning is de kleinste boot in de vloot. Ian voor de aanvang van de Sevenstar: "We are racing for the CLIC Sargent Charity; my 5 year old nephew James was diagnosed in January with an inoperable brain tumour and is undergoing intensive radiotherapy treatment at Southampton General Hospital. Myself and Conrad, my team mate, hope to raise as much money as we can to help the charity. James came down to the boat before we started and he loves being on board. As we go around the course, I know that there will be times when it gets tough, maybe too much for us to take, but at those times I will think about James and that will give me the strength to dig a little bit deeper and get through that moment." Hij is nog steeds in wedstrijd en zij liggen momenteel aan de leiding in klasse IRC2 en IRC double handed en 6de overall respect!

Opgaven
In de class 40 gaven er 3 boten op, Cat Phone, Consise8 en Stella Nova (had blijkbaar structurele schade na een deftige golf die verkeerd inkwam). Swish van Roderick Knowles is de enige nog in wedstrijd.
In de class IRC CK gaf enkel de Open 60 Grey Power van zeil legende Sir Robin Knox-Johnson op. Hun grootzeil scheurede midendoor tussen de 2de en derde reef.
In class 3 gaven de 2 enige deelnemers Change of Course en Ruag White Knight op.
In class 2 gaf Scarlet Logic op.

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: