Zware condities tijdens Eneco Luchterduinen 2014

Eneco Luchterduinen 2014Zaterdag 16 augustus werd in Zandvoort het jaarlijkse catamaranevenement 'de Eneco Luchterduinen Race' gehouden. Dit evenement, wat open staat voor alle type catamarans, werd onder ruige omstandigheden gezeild. Maar liefst 30 knopen wind kregen de zeilers te verwerken wat niet zonder slag op stoot ging.

De races op zondag 17 augustus werden afgelast vanwege de verwachte windkracht 7-8. Jorden Veenman/Frank de Waard wisten deze veldslag te overleven en schreven de overwinning op hun naam.

Op zaterdag was het D-day voor de catamaran zeilers. Hoge golven als restant van de tropische storm Bertha gecombineerd met een stevige windkracht 6 zorgden voor een ware beproeving. Van de 65 inschrijvingen waagden slechts 35 boten zich op het water. "We zijn van voor tot achter helemaal doorgespoeld. Het was hard werken, maar ook weer gaaf om onder deze 'echte Hollandse zomerse omstandigheden' te varen", vertelt winnaar Jorden Veenman met een knipoog.

Veenman/De Waard hebben nagenoeg de hele race aan de leiding gelegen maar waren tot Noordwijk verwikkeld in een strijd met Rik Duinmeijer/Corstiaan Alessie. Een grote golf bleek teveel voor de spinakerboom waardoor Duinmeijer/Alessie het gevecht om de eerste plaats moesten staken en hun boot op het strand in Noordwijk hebben gezet.

De tweede plaats werd overgepakt door vader en dochter Den Houting die hun catamaran goed onder controle hadden en zonder schade de finish bereikten. De derde plaats was voor Marthijn Elshorst en Peter Schouten.

Slagveld
"De catamarans gingen voortvarend van start op weg naar Katwijk, maar daar aangekomen bleek de organisatie niet in staat te zijn een boei uit te leggen vanwege de ruige zee ter plaatse. Door de grondzeeën was het onmogelijk een boei uit te leggen door de steile en hoge golven. De een na de andere boot ging daar ook om en een aantal zijn ook naar de kant gegaan", meldt routinier Gerard Loos. Ter hoogte van Noordwijk mochten de zeilers eindelijk hun downwind parcours inzetten. Slechts 7 boten hebben de boei daar gerond, uiteindelijk zijn er maar 4 boten gefinisht. Niet alle boten kwamen ongeschonden uit de strijd. De nodige grootzeiltjes en masten zijn gesneuveld, al dan niet in de branding. Een catamaran moest het strijdtoneel zelfs verlaten met een gespleten hull.

Slagveld op het waterSlagveld op het water

Results:
1. Jorden Veenman/Frank de Waard
2. Jacob den Houting/Babette den Houting
3. Marthijn Elshorst/Peter Schouten
4. Gerard Loos/Pieter Ruitenburg
5 - 65: DNF

Foto's: Ronald Brakel

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: