Nederlands Kampioen Klaartje Zuiderbaan ontvangt Wildcard voor Dutch Match Cup

Klaartje ZuiderbaanHet Batavia Sailing Center, organisator van de Dutch Match Cup de 5-de wedstrijd uit de Alpari World Match Racing Tour om het Wereldkampioenschap Matchracen, heeft vandaag een wildcard gegeven aan het team van Klaartje Zuiderbaan. Klaartje is de regerend Nederlandse Kampioen Matchracen en heeft serieuze ambities in het circuit van de Alpari World Match Racing Tour een rol te gaan spelen.

Het Batavia Sailing Center ondersteunt Klaartje Zuiderbaan in deze ambities. Bijzonder is dat het team van Klaartje volledig uit vrouwen bestaat en het in de Tour zal opnemen tegen uitsluitend mannenteams. Als voorbereiding op de Dutch Match Cup vaart Klaartje ook mee in de Batavia Regatta van 23 en 24 augustus aanstaande. Deze wedstrijd is aangewezen als official qualifier voor de Dutch Match Cup. Voor de nummers 1 en 2 van de Batavia Regatta liggen de twee resterende wildcards klaar.

Na de Wildcard voor Dirk-Jan Korpershoek is daarmee het tweede Nederlandse team dat aan de Dutch Match Cup deelneemt bekend. Klaartje is een van de weinige Nederlandse zeilers met ervaring in de Alpari World Match Racing Tour. Zo zeilde ze in een editie van de (toen nog) Swedish Match World Tour en de Argo Gold Cup in Bermuda. In Bermuda wist Klaartje zich toen in de qualifier te plaatsen om uiteindelijk als 8-ste te eindigen van de 16 deelnemers.

Het ONK in Lelystad van dit jaar is het begin geweest van een nieuw traject waarin Klaartje haar team samenstelde. Dat team bestaat naast Klaartje uit Mijke Lievens, Lena Koter, Anne-Christianne Kentgens en Suzanne Leinders. Met dit team, toen nog zonder Mijke, zeilde Klaartje onlangs de WIMSeries in Vannes waar zij alleen de Noorse Camilla Ulrikkholm voor zich moest dulden.

Klaartje heeft er erg veel zin in zich op het hoogste niveau te mengen in de strijd. "Super om een wildcard te krijgen voor de Dutch Match Cup. Ik ben heel benieuwd naar het niveau van de deelnemende teams. Het is fantastisch dat de Alpari World Match Racing Tour nu ook naar Nederland komt zodat ook Nederlandse teams zich op dit niveau kunnen meten. De Dutch Match Cup zal ongetwijfeld een stimulerende werking hebben op de Nederlandse zeilers. Sinds het ONK hebben we een aantal dameswedstrijden gevaren, waarin we steeds beter gingen varen. Het team is een mooie combinatie van ervaring en jong talent. We zien de Batavia Regatta als een goede voorbereiding op de Dutch Match Cup", aldus Klaartje Zuiderbaan.

Deelnemen aan de Dutch Match Cup betekent voor Klaartje en haar team dat ze het gaan opnemen tegen 's wereld beste matchracers. Kanonnen als huidige Wereldkampioen Taylor Canfield, viervoudig wereldkampioen Ian Williams en het Prada team van Francesco Bruni (dat zich voorbereid op de deelname aan de America's Cup) zijn enkele van de tegenstanders. Het zal voor deze heren ook heel bijzonder zijn het op te moeten nemen tegen een volledig uit vrouwen samengesteld team.

De reglementen voorzien er in dat het team van Klaartje kan bestaan uit 5 zeilsters. De mannenteams varen met maximaal 4 man aan boord. De organisatie van de Alpari Tour is blij verrast met de deelname van een vrouwenteam. Daar vindt men het een verrijking van de Alpari World Match Racing Tour.

Klaartje is een van de beste zeilers van Nederland maar ook als coach is zij uitermate succesvol. Zo coachte zij het team in de Sonar klasse tijdens de laatste olympische spelen naar een gouden medaille. Ze beschikt over een heel goed tactisch inzicht, iets wat haar in haar rol als matchracer zeer goed van pas komt. Daarbij heeft zij net als Dirk-Jan Korpershoek, die al vele uren in de Maxfun25 doorbracht, de gelegenheid de komende weken volop te trainen in de Maxfuns van het Batavia Sailing Center.

Volgens Alex Hoeve van het Batavia Sailing Center maakt Klaartje een goede kans hoog te eindigen tijdens de Dutch Match Cup: "Natuurlijk, de mannen uit de Alpari Tour zijn zeer ervaren en hele goede zeilers. Maar het team van Klaartje is niet bij voorbaat kansloos. Integendeel. Juist omdat wij in de Maxfuns varen, een relatief kleine maar wel heel sportieve boot, moeten die mannen nog maar zien dat ze haar bijhouden. Het komt immers, zoals op grotere boten die de mannen gewend zijn, niet aan op kracht maar meer op souplesse en tactisch inzicht. En ze heeft meer uren in kleine boten dan wie dan ook, nou ja, Dirk-Jan Korpershoek brengt ook heel wat tijd in onze boten door, maar voor de overige teams is de boot de grote onbekende. En als ik zie hoe zij enige tijd geleden in Lelystad Nederlands Kampioen matchracen werd, was dat bepaald indrukwekkend. Die mannen gaan nog schrikken."

Tekst: Joop van Diest

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: