Dit sextet zal strijden om de heilige graal van het zeilen

sextet America’s CupOp donderdag 21 augustus maakte de America’s Cup Event Authority (ACEA) bekend welke zes teams werden toegelaten tot deelname aan de 35e editie van de America’s Cup. Het gaat stuk voor stuk om teams geleid door schippers met een reeds indrukwekkend zeilpalmares. Naast de uittredend kampioen zijn nu ook de vijf uitdagers gekend.

Volgende teams zullen meedingen in de 35e editie van de America’s Cup:
Oracle Team USA (USA), titelverdediger
Artemis Racing (SWE)
Ben Ainslie Racing (GBR)
Emirates Team New Zealand (NZL)
Luna Rossa Challenge (ITA)
Team France (FRA)

Het is amper 10 maanden geleden dat Oracle Team USA onder leiding van skipper James Spithill de 34e America’s Cup won. De baai van San Francisco was toen getuige van wat de ‘grootste sportieve comeback ooit’ werd genoemd. Maar uiterlijk op 8 augustus moesten de inschrijvingen voor de volgende editie reeds bij de ACEA worden ingediend. Na onderzoek van de kandidaturen en na betaling van het noodzakelijk inschrijvingsgeld werd meegedeeld welke vijf teams worden toegelaten om de uittredend kampioen uit te dagen.

Het gaat vooreerst om Emirates Team New Zealand die met Dean Barker aan het roer het onderspit moest delven in de finale van de vorige editie. Als onfortuinlijke protagonist in het ultieme duel, zullen zij zeker uit zijn op een revanche. De overige uitdagers zijn allemaal Europese team. De Italianen van Luna Rossa Challenge onder leiding van Max Sirena zullen voor de vijfde keer deelnemen. Het Zweedse Artemis Racing waagt ook voor een tweede opeenvolgende keer zijn kans. Gouden olympiër Iain Percy zal samen met zijn team ongetwijfeld boezemvriend en zeilgenoot Andrew ‘Bart’ Simpson willen eren die vorig jaar in mei omkwam na het kapzeisen van de Artemiscatamaran tijdens een trainingsrondje in aanloop van editie van 2013. Frankrijk gooit Team France in de strijd. Skipper Franck Cammas heeft solo of in team alle offshorewedstrijden gewonnen die er te winnen zijn en verlegt nu zijn aandacht naar het regattazeilen.

Tenslotte worden de Britten vertegenwoordigd door Ben Ainslie Racing. Meervoudig olympisch zeilkampioen Sir Ben Ainslie heeft niet minder dan de ambitie om de America’s Cup terug thuis te brengen waar het zilverwerk - naar zijn zeggen - thuishoort. Hij vaart immers onder de wimpel van het Royal Yacht Squadron (RYS). Het is deze prestigieuze jachtclub uit Cowes op het eiland Wight die in 1851 de eerste zeilwedstrijd heeft georganiseerd van wat intussen als de America’s Cup is gekend. De imposante bestaande zilveren beker van de RYS werd immers tot inzet van een zeilwedstrijd uitgedaagd door Commodore Stevens van de New York Yacht Club. Sindsdien wordt het zilverwerk genoemd naar zijn schoener America waarmee hij toen onder het alziend oog van Koningin Victoria als eerste het eiland Wight was rondgevaren. De America’s Cup wordt dan ook beschouwd als de oudste internationale trofee ter wereld waar nog een wedstrijd om wordt georganiseerd.

Alle regels die het verloop van deze 35e editie van de America’s Cup zullen bepalen en de locaties waar zal worden gezeild zijn nog niet bepaald. Er zal wel zeker weer gebruik gemaakt worden van catamarans uitgerust met innovatieve vleugelzeilen. Er is ook terug sprake van America’s Cup World Series die als voorbereidende competities in de loop van 2015 en 2016 zullen worden georganiseerd op locaties die elk van de deelnemende teams zullen mogen vastleggen. In 2017 zullen dan de finale regatta’s plaatsvinden om de uitdager aan te duiden die het dan in de America’s Cup Match zal opnemen tegen de uittredend kampioen Oracle Team USA.

Er is op dit ogenblik sprake om deze wedstrijd te organiseren in Bermuda of San Diego. Hierover zal de ACEA voor het eind van dit jaar verder informeren.

www.americascup.com

Tekst: Olivier Van Kerkhove

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: