50ste Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace met 551 deelnemers van start

Delta Lloyd 24 Uurs ZeilraceDe 50ste editie van de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace is vanavond tussen 19.00 en 19.45 uur van start gegaan. 551 van de 620 ingeschreven boten zijn gestart in veertien plaatsen rondom het IJsselmeer. Wellicht dat de weersvoorspelling debet is aan de ruim vijftig afzeggers. Verdeeld over vier startgroepen begonnen de deelnemers in de tocht, de wedstrijdklasse, de multihull- en Rond- en Platbodemklasse voor hun strijd om in 24 uur zoveel mogelijk mijlen af te leggen.

Populairste startplaats was dit jaar het Hoek van het IJ bij Durgerdam met 82 gestarte jachten. Met zuidwestenwind is deze hoek van het Markermeer altijd een goede startplaats. Medemblik was een goede tweede waar 70 jachten over de startlijn gingen. Ook in Volendam (69) en Enkhuizen Noord (40) startten een hoop zeilers. Van oudsher zijn dit populaire startplaatsen, vooral als de wind uit het westen komt. Het minst aantal deelnemers (7) werd in Urk afgeschoten.

Natte 24 uren
Door de matige zuidwestenwind waren de deelnemers vlot weg. In Medemblik liet de zon zich tijdens de start in volle overgave zien, maar meteen daarna barstte een flinke bui los. Ook de komende 24 uur houden de deelnemers het niet droog. Voor velen was zelfs vandaag overdag al de aanbrengtocht naar de ideale startplaats een natte tocht door de hevige buien. Er komen in de avond en nacht wel opklaringen, maar volgens het KNMI blijft er ook op zaterdag een grote kans op buien en lokaal zelfs onweer. De zuidwestenwind draait vannacht naar het westen en is matig tot vrij krachtig. Weliswaar een ideale windkracht en -richting voor veel mijlen tijdens de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace, maar een record zit er waarschijnlijk niet in.

Oud winnaar Salacia
De Salacia van H. van Staveren startte in Medemblik in de VKSJ klasse (klassieke schepen). Dit jacht won vijftig jaar geleden de eerste officiële 24 Uurs Zeilrace. Van Staveren kocht het jacht drie jaar geleden van de erven van de eerste eigenaar, L. Weisfelt, die in 1965 de eerste editie op zijn naam schreef. Van Staveren: 'Het was wel een opknapper. Hij is nog steeds niet klaar, maar sinds deze zomer zeil ik er mee.

Ik doe voor de tweede keer mee aan de 24 Uurs, maar ben eigenlijk een beginner. Dertig jaar geleden heb ik hem niet uitgezeild, dus heb ik ook geen jaarcijfer gekregen. Ik ga dus nu voor jaarcijfer 1. In het schip hangt een plaatje met jaarcijfer 5, de Salacia heeft dus al vijf keer eerder mee gedaan. Ik vaar met mijn dochter, die speciaal uit Ierland is overgekomen, en vier vrienden. Volle bak voor een redelijk kleine boot.

We vinden het een eer om met de 50ste verjaardag van de 24 Uurs mee te doen en hebben van de organisatie een spandoek gekregen om na de finish tijdens de intocht in Medemblik op te hangen. Daarop staat dat de heer Weisfelt in 1965 won."

Historisch jacht Starnakel
Ook het historische jacht Starnakel zeilt mee. De Starnakel won in 1950 de allereerste 24 Uurs Zeilrace. Omdat er maar twee van de 22 deelnemers finishten, gold het niet als een officiële wedstrijd. Het duurde tot 1965 voor het nu vijftigjarige evenement een definitief vervolg kreeg. Eigenaar Marco van der Werf kocht de Starnakel twee jaar geleden: 'Hij kwam op mijn pad. Ik zocht een opknapper en een klassiek jacht en dit jacht is prachtig. Ik heb het hele interieur vervangen en de tuigage opgeknapt. Hij zeilt nu heerlijk. We zijn bij de Hoek van het IJ gestart en ons plan is om tot ongeveer vijf uur op het Markermeer de spinnakerrakken te pakken en dan naar het IJsselmeer te schutten. Dan kunnen we daar nog flink wat rakken pakken. We hebben er zin in."

Finish
Zaterdag aan het einde van de middag en begin van de avond zullen alle deelnemers massaal voor de kust van Medemblik finishen en een plek voor de nacht zoeken in een van de vier havens. Op de kade is er tot middernacht feest en muziek. Gedurende de race zullen op de website www.deltalloyd24uurszeilrace.nl updates en interviews met deelnemers verschijnen.

Tekst: Diana Bogaards
Foto: Thom Touw

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: