Cowes Dinghy week 2014

Cowes Dinghy week 2014Het is altijd leuk om eens bij de ‘westerburen’ aan de overkant van het water mee te doen met hoe zij watersport beleven. En uiteraard weten we al dat in het Great Britain veel gezeild wordt, met alles wat los en vast zit. Meerdere Nederlandse en Belgische teams schrijven mooie verslagen over ‘hun’ Cowes Week, waarbij deelgenomen wordt met mooie racejachten en fanatieke crews. Met meer dan 30 verschillende IRC, ORC en One Design-klassen aan de start is er dan ook altijd een mooi lijstje aan resultaten in deze verschillende velden.

Cowes Week kent een grote historie waarbij vanaf het begin van het event voor alle boten, groot of klein, one-design, gemeten en ongemeten plek was op de Solent. Door het grote succes van het event werd 40 jaar geleden besloten de week te splitsen in een week voor ‘grote’ boten en een week voor Dinghies.

Tot groot enthousiasme van vele zeilers was het vanaf toen mogelijk om niet één maar twee weken te genieten van de mooiste races op de Solent en de fantastische ‘socials’ die daar hand in hand mee gaan. En uiteraard met de bewoners van Cowes vooraan: Waarom zou je met 74 jaar te oud zijn om op een eenmans-catamaran met grote Spinaker te racen? of als je in het bezit bent van grijze haren en een mooie raceklare Swan 56 niet ook gewoon nog je RS400-skiff uit de schuur halen en genieten van het ultieme directe gevoel van een skiff-achtige dinghy?

Dit zijn twee van de vele prachtige voorbeelden die we hebben kunnen zien rondscheuren in Cowes Dinghy Week op de Solent afgelopen week. Er wordt gezeild met alles wat los en vast zit en dan wel met veel passie en fun. Het liefst gekker, moderner (‘oud-hout’ is er niet te vinden) en sneller, ieder jaar! Boten worden echt getest en uitgeprobeerd. Als een nieuw model uitkomt dan kopen we met de club er gewoon gelijk 10. Dan heb je alvast een klasse…

Zo werd er fanatiek getest met de (toch al weer 3 jaar oude) Devoti One en werd de gloednieuwe RS Aero als eenheidsklasse neergezet. Met elke middag vrij zeilen met deze boten voor iedereen die maar wil! Ze staan voor je klaar op het strand!

Dat alles ondersteund met geweldige BBQ’s, walking dinners, live music, Salsa dance night en de prachtige Sunsets te bekijken vanaf de Gurnard Bay.

Dan hebben we nog niets gesproken over de races. Die zijn interessant! Stroming, zeewind en de verschillende golfslag op de Solent maken het een ontzettend gevarieerde ‘challenge’. Een moment van onoplettendheid en de locals hebben je alweer te pakken. Maar ook weer genoeg mogelijkheden om terug te pakken. Een mooie afwisseling tussen up/down wind banen en prachtige reachrakken over de Solent.

We hadden zelfs twee races waarbij de stroming zo sterk was dat we meer dan 90% van de race onder Spinaker geplaneerd hebben.

We hebben genoten, echt genoten! Want dat eiland ademt het echte zeilen. En niets anders. We nodigen iedereen uit (niet leeftijdsgebonden!) om die Dinghy of Catamaran achter de auto te hangen en volgend jaar mee te reizen naar dit geweldige event wat naar ons idee in de Benelux wat onderbelicht blijft!

Tekst: Michiel Geerling

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: