Alle zeilers Delta Lloyd kernploeg in actie op Rio testevenement

Delta Lloyd kernploegOp de derde dag van het Rio olympische testevenement kwamen alle Nederlandse zeilers uit de Delta Lloyd Kernploeg in actie. Windsurfer Dorian van Rijsselberge gaat na vijf races nog steeds aan de leiding in de RS:X klasse. Maar de Texelaar moet die koppositie nu delen met Byron Kokkalanis uit Griekenland. Ten tijde van het verschijnen van dit persbericht waren een aantal uitslagen nog niet bekend.

Zeer onstabiele wind
De wind waaide uit west tot zuidwest als gevolg van een passerend koufront. Ex-topzeiler en tegenwoordig manager topsport Serge Kats omschreef het als volgt: “Het zag er goed uit vanaf de kant, maar de wind was zeer onstabiel in de baai. Waaiend over de stad met al die bergen viel die soms helemaal weg. Erg up and down. Het was behoorlijk zoeken voor alle zeilers vandaag. Ik was onder de indruk van de onstabiliteit.”

Volgens coach Jaap Zielhuis, die met Marit Bouwmeester vandaag in actie kwam op een van de twee wedstrijdbanen buiten op zee, was het daar totaal anders. Er stond een redelijk stabiele wind van ongeveer 15 knopen met een behoorlijke oceaan deining.

Marit Bouwmeester, geen geweldige start
In de Laser radial klasse kwam Marit Bouwmeester voor het eerst in actie. Bouwmeester zei, voorafgaand aan dit test event, nog dat het steeds vertrouwder voelde in Rio en daarmee doelde ze vooral op de specifieke omstandigheden. Ten tijde van publiceren was er geen tussenklassement bekend.

De Laser zeilden op de baan buiten op zee, niet in de baai van Guanabara. Daar stond een redelijk stabiele wind met twee meter hoge golven. Coach Jaap Zielhuis reageerde na afloop van de wedstrijden. “Marit begon sterk met een tweede plaats. Vervolgens werd ze tiende. Voor de wind zat de in een windgat. En in race drie werd Marit gediskwalificeerd met een te vroege start. Die race eindigde ze tweede. Dus niet zo een florissante start. Geen reden voor paniek, maar we hadden op een betere start gerekend.”

Pieter-Jan Postma tiende in klassement
Postma begon op 3 augustus ongelukkig met een te vroege start in race twee. Vandaag maakte de zeiler uit Friesland zijn schade een beetje ongedaan. Postma begon met een derde plaats en eindigde in race vier als negende. Postma staat tiende in het klassement.

Mulder + Koning en Groeneveld + Krol in Nacra
Mandy Mulder en Coen de Koning en trainingspartners en mede Delta Lloyd Kernploegleden Renee Groeneveld en Steven Krol worden sinds kort begeleid door catamaran expert Mitch Booth. De Australiër met een Nederlands paspoort heeft er vertrouwen in dat de Nederlandse Nacra teams voor de prijzen kunnen meedoen in deze nieuwe catamaran klasse.

In hun eerste race van het evenement eindigden Mulder en De Koning op een vierde plaats. Groeneveld en Krol 12de.

Heiner en Van Schaardenburg in de Laser
Op het moment van versturen geen informatie en tussenklassement bekend over de heren laser zeilers uit de Delta Lloyd Kernploeg.

Tekst: Simon Keijzer
Foto: Rachel Jaspersen

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: