Vijf Volvo Ocean 65's zij aan zij in Round Britian & Ireland Race (video)

Voor de één is de Sevenstar Round Britain & Ireland Race een selectie-evenement, voor de ander een meetmoment ten opzichte van de concurrentie en weer voor een ander een pure leerschool. Aanstaande zondag liggen vijf van de zes Volvo Ocean 65’s zij aan zij op de startlijn van de 1.800 mijl lange offshore race rondom de Britse en Ierse eilanden. En allemaal hebben ze hun eigen doelstellingen met het oog op hun voorbereiding op de Volvo Ocean Race 2014-15.

De Round Britain & Ireland Race zal naar verwachting vijf dagen duren, afhankelijk van de zeilcondities. De wedstrijd geeft Team SCA, Dongfeng Racing Team, Abu Dhabi Ocean Racing, Team Alvimedica en het Spaanse team van Iker Martinez in ieder geval inzicht in hun vorm op weg naar de start van de Volvo ocean Race op 4 oktober.

De zeer ervaren schipper van Abu Dhabi Ocean Racing, Ian Walker, grijpt zijn kans om de tegenstanders in de identieke Volvo Ocean 65’s eens goed onder de loep te nemen. “We weten momenteel niet waar we staan. We denken er goed voor te staan, maar dat zullen we moeten zien. Als je me vraagt of ik een oog op de andere boten zal hebben, kan ik je vertellen dat ik meer dan een oog op ze zal richten. Misschien we een paar camera’s”, grapt Walker.

Team SCA blijft gretig
Team SCA eindigde vorige maand als derde in de Round the Canary Islands Race, achter de Spanjaarden en de winnaar Team Brunel. De vrouwenboot met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord mengt zich opnieuw in de strijd met meerdere Volvo Ocean Race-deelnemers. Volgens Libby Greenhalgh gaan ze het geenszins rustig aan doen met de negen maanden op zee in het achterhoofd, zoals werd gesuggereerd. “Je moet er vol voor gaan”, zegt Greenhalgh. “We zitten volop in het leerproces. We moeten uitvinden op welke gebieden we winst kunnen maken en waar onze kracht ligt. We zullen dezelfde benadering hebben als voor de Round Canary Islands Race, alleen speelt het vlootelement nu een grotere rol. De andere boten hebben eerder al heel veel zeemijlen gemaakt. Voor ons is dit allemaal nieuw.”

Ploeggenoot Sam Davies is het roerend eens met haar collega: “Ook al trainen we het langst, wij zijn toch de underdogs en het minst ervaren. We moesten van zo ver komen. Vorig jaar rond deze tijd waren we niet eens in staat om dit te doen. We gaan niets verbergen. We gaan ervoor en geven alles wat we hebben, in de wetenschap dat we nog genoeg moeten leren.”

Eerste meetmoment voor Team Alvimedica
Voor Team Alvimedica biedt de race een nieuwe uitdaging. Na de recente trans-Atlantische oversteek krijgen ze voor het eerst de kans om zich te meten met hun rivalen. En dat op een lastige route om te navigeren.

“Er is veel kust met hoeken en landtongen, dus dat houdt ons flink bezig”, aldus Mark Towill. “Ik denk dat de nadruk op boothandeling groot zal zijn. Ik heb deze race nooit eerder gevaren, daarom verheug ik me erop.”

De Spaanse boot, waarvan de sponsor waarschijnlijk niet voor september bekend zal worden gemaakt, heeft de ervaren Gallisische zeiler Gonzalo Araújo aangetrokken voor de Round Britain and Ireland Race. In de Volvo Ocean Race 2008-09 was Araújo wachtleider aan boord van Telefónica Black en hij maakte gedurende twee seizoenen deel uit van het TP52 Bribon team. Daarnaast beschikt hij over de nodige ervaring in allerlei andere klassen. Momenteel zeilt Araújo voor het Braziliaanse TP52 team Phoenix, waarmee hij tot afgelopen zaterdag in Palma/Mallorca aan de Mapfre Copa del Rey deelnam. Het Dongfeng Racing Team richtte zich de laatste tijd op intensieve, lichamelijke trainingsarbeid aan de wal.

‘Wedstrijd begint nu’
Schipper Charles Caudrelier benadrukt dat hij de Round Britain & Ireland Race vooral als een belangrijke ‘opleiding’ ziet. “Het niveau van het team zal op dit moment laag zijn in vergelijking tot wat het tegen het einde van de race zal zijn. Ik denk dat uiteindelijk het team dat de meeste vooruitgang kan boeken als beste uit de bus komt. Iedereen is er, behalve Team Brunel. Dit wordt een goede test, de wedstrijd begint nu.”

Team Brunel blijft thuis
In tegenstelling tot zijn vijf rivalen kiest Team Brunel ervoor om zijn training in Lanzarote voort te zetten. Schipper Bouwe Bekking geeft te kennen de kaarten nog niet op tafel te willen leggen. “We gaan de concurrentie niets wijzer maken”, aldus Bekking. “Laat ze het zelf maar uitvinden.” Ook tijdens de eerste etappe van Alicante naar Kaapstad zal Team Brunel niet gelijk alles uit de kast halen. “We zullen wachten totdat we uit het zicht van onze tegenstanders zijn”, vertelt Jens Dolmer.”

Tekst: Diana Bogaards

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: