Belgen op jacht naar Olympische kwalificatie en podiumplaatsen tijdens het WK zeilen

WK zeilenVrijdag 12 september start te Santander het ISAF Wereldkampioenschap zeilen. Na de Olympische Spelen is dit het grootste en meest belangrijke evenement in de Olympische zeilsport. Het WK zeilen wordt om de 4 jaar georganiseerd door de Internationale Zeilfederatie (ISAF). Tijdens de 10 racedagen nemen meer dan 1250 zeilers uit 84 landen in 900 boten het tegen elkaar op in de 10 Olympisch zeil- en windsurfklassen.

Na de laatste medalrace op 21 september zullen niet alleen de 10 wereldtitels zijn uitgedeeld, ook 50 procent van de landenplaatsen voor de 2016 Olympische Spelen te Rio zullen er worden toegewezen. Het Olympic Team van de Vlaamse Yachting Federatie (VYF) met vaandeldraagster Evi Van Acker, samen met de teams van de Waalse federatie (FFYB), vertegenwoordigt er België in 5 van de 10 zeilklassen.

Podium kandidaat Evi Van Acker in Laser Radial
Laser Radial zeilster Evi Van Acker gaat in Santander voor een medaille. Door haar winst in de voorjaarsworldcup Hyères en haar derde plaats op het Olympisch Testevent te Rio staat ze momenteel 2de op de wereldranglijst, net na haar Nederlandse concurrente Bouwmeester.

Emma Plasschaert ziet haar sterk seizoen beloont met een huidige 9de plaats op de wereldranglijst, en wil dit vormpeil bevestigen in het sterk bezette Santander. De limiet om het 2016 Olympisch ticket (1 per land) voor België in de Laser Radial klasse binnen te halen is eindigen binnen de eerste 19 landen. Een prestatie die zowel voor Evi als Emma zeker mogelijk is.

49er: Yannick Lefebvre en Matthieu Janssen
Het team Lefebvre - Janssens, in de snelle en spectaculaire 49er klasse, gaat voluit voor het Belgische ticket voor Rio 2016. Hiervoor dienen ze bij de top 10 landen te eindigen, wat in het uiterst sterke deelnemersveld op dit WK geen makkelijke opdracht zal zijn.

Het 2de deelnemende 49er team wordt gevormd door Levi Slap en Tom Pelsmaekers, een jong team dat op dit WK vooral ervaring op topniveau wenst op te doen.

Laser: Sam Vandormael en Matthias Van de Loock
Vandormael en Van de Loock willen na een moeizaam voorjaar vooruitgang tonen in Santander.

Naast deze zeilers van het VYF Olympic team nemen ook FFYB zeilers Wannes Van Laer en Lander Balcaen deel in de Laser klasse. Van Laer, die er in Londen 2012 ook bij was, kan voor België een landenplaats voor Rio 2016 behalen. Hiervoor moet hij eindigen binnen de eerste 23 landen.

VYF coach team
Naast VYF hoofdcoach en teammanager van het Belgische team, is Wil van Bladel de coach van de Laser Radial zeilsters Evi Van Acker en Emma Plasschaert. Anton Garrote coacht de Laser mannen en Tomasz Stanczyk de beide 49er teams.

Het Belgische Team wordt vervolledigd door de teams van de FFYB: in de catamaran klasse Nacra 17 met Morgan Good en Dominique Ampe, in de meermansboot 470 mannen klasse met Corentin Demanet en Quinten Lauwers.

Tekst: Dimitri Dumery
Foto: Thom Touw

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: