Volvo Ocean Race-vloot ondergaat crisissen in Leg Zero

Volvo Ocean RaceOp vrijdag 12 september gaan de zeven Volvo Ocean Race-boten van start in de tweedaagse Leg Zero (0-etappe). De teams vertrekken in de wetenschap dat hun crisissen te wachten staan, die door de organisatie zijn gepland.

De vloot zal vanuit Alicante tot Mallorca varen en terug. Het niet afmaken van de trip betekent dat de desbetreffende boot terug moet om in ieder geval de niet afgelegde afstand goed te maken.

Voordat Leg Zero start, moeten de bemanningen een lijst van noodprocedures afwerken, zoals man over boord en grote averij. De vrouwen van Team SCA krijgen een door de raceorganisatie op maat gemaakt model om hun noodprocedures in geval van man over boord te oefenen.

Race Director Jack Lloyd legt uit waarom alle zeven deelnemers voorafgaand aan de Volvo Ocean Race-start op 4 oktober deze crisisrepetitie moeten doorlopen: “Leg Zero is een heel belangrijke oefening, zowel voor de race als voor de zeilers. Het stelt ons in staat om alle communicatie in Race Control – het controlecentrum van waaruit de vloot wordt gemonitord - en voor de media te testen.”

“Veiligheid gaat uiteraard voorop. Deze race is al risicovol genoeg. We willen er zeker van zijn dat alle bemanningen precies weten wat ze moeten doen als zich calamiteiten voordoen. Zoals het geval van een zeiler die over boord valt.”

“Alle teams zijn gebrieft dat ze verplicht zijn om deze veiligheidsoefeningen te volbrengen voordat ze aan de trip beginnen.”

Competitie
Lloyd benadrukt dat Lego Zero niet meetelt voor de daadwerkelijke Volvo Ocean Race. Dat neemt niet weg dat de zeer competitieve teams, die vanwege de one-design boten gelijkwaardiger dan ooit zijn, een behoorlijke dosis rivaliteit aan deze testrace zullen toevoegen.

“Met slechts een paar weken te gaan tot de start van de Volvo Ocean Race geeft Leg Zero ons de kans om een paar dingen nog te verbeteren. Voor ons is het als een echte wedstrijd en zo benaderen we die ook”, aldus Alberto Bolzan (ITA) van Team Alvimedica. “Het wordt belangrijk in termen van zeilwissels, tactiek en om te leren van wat andere teams doen. We werken hard van ’s ochtends 6 uur tot ’s avonds 22 uur, gebruik makend van elke minuut van de dag.”

Foto: Rick Tomlinson / Team SCA

www.volvooceanrace.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: