WAR 10 september

ORC 1Totaal waren er 39 boten gestart en 38 gefinisht. De Swarte Swaen (ORC-2) koos er om onbekende redenen voor, om na de ronding van de laatste boei richting finish, direct koers naar hun thuishaven Muiden te zetten. Alle ander boten finishten ruim op tijd, want wedstrijdleider Peter Koetsier had er voor gekozen om een korte baan te varen vanwege de steeds vroeger invallende duisternis.

Door het versmallen van de finishlijn was het voor het finishschip goed mogelijk om (bijna) alle boten op naam of zeilnummer te herkennen. Aankondigingen van de zeilers via de marifoon waren hierbij een extra welkome aanvulling.

De start van de ORC-1 was erg gretig. Zeker 3 boten gingen te vroeg over de startstreep. Twee van hen (Who’s Next en XoGood) draaiden om op opnieuw te starten. Water & Wind voer door en kreeg een tijdstraf opgelegd. De Texas profiteerde volop van de extra meters van de Who’s Next en ging er met de dagprijs vandoor. Who’s Next werd desondanks nog knap tweede. De 3e plaats was voor de Six-Pack. Totaal 13 boten aan start en finish.

Dat de Who’s Next winnaar gaat worden in de ORC-1 staat buiten kijf. De strijd om de plaatsen 2 en 3 gaat tussen 50 Shades (nu 28 punten) en de Texas en Six-Pack (beiden met 30 punten).

In de ORC-2 gingen 7 boten van start, waarvan er 6 finishten. Gotcha2 van Olivier Verhaar was deze avond duidelijk de snelste. Hij was in zeiltijd ruim 2½ minuut sneller dan de Jelle die hiermee vierde werd. Plaatsen 2 en 3 waren resp. voor de Biscaya en Moshulu.
In de ORC-2 is het eindklassement m.b.t. de top-3 bekend: [1] Biscaya, [2]Moshulu en [3] Facet.

In de ORC-3 is de strijd om de 3e plaats nog open. Door een overwinning gisteravond stelde Maatskip in ieder geval de 2e plek veilig. De White Hawk moet dan volgende week wel starten en minimaal een 8e plaats halen, anders wordt Maatskip eerste in de ORC-3. Team SailSelect deed met een 2e plaats goede zaken in de strijd om een uiteindelijke podiumplaats. Plaats drie was voor de Grand Cru van de in totaal 12 boten gestart en gefinisht.

De strijd om de over-all 3e plaats gaat tussen Grand Cru (33 punten), Team SailSelect (37 punten) en Goura Victoria (38 punten).
Van 7 boten in de SW-klasse was de Jonas de beste, gevolgd door resp. Final Touch en City.

In de eindstand is de French Connection niet meer in te halen. Echter de strijd om de plaatsen 2 en 3 is nog volledig open. Nu staan City en Final Touch samen op een 2e plaats met 30 punten. Wanneer de Jonas volgende week zijn 12e wedstrijd vaart en ongeveer in de top 5 eindigt, is de strijd volledig open. Het blijft daar dus spannend.

Volgende week de 23e en laatste WAR van 2014. De tijd gaat snel.

De totale uitslag is te vinden op http://flevomare.nl/

Tekst en foto: Henk Kuiper

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: