Veertigste Enkhuizer Klipperrace

KlipperraceOok dit jaar wordt in het tweede weekend van oktober de Enkhuizer Klipperrace gezeild, de wedstrijd voor zeilende binnenvaartklippers en verwante typen platbodems met zijzwaarden. Bij de eerste Enkhuizer Klipperrace in 1975 verschenen tien deelnemers aan de start, een aantal wat daarna snel groeide. Na een dip in de negentiger jaren ligt het aantal deelnemers in deze eeuw zo rond de 50 schepen met 1000 opvarenden.

Het veld van tientallen klippers levert schitterende taferelen op. Het IJsselmeer komt tot leven zoals het er een eeuw geleden bij lag en Nederland laat zich van zijn meest fotogenieke kant zien.

Hoofdsponsor van de Enkhuizer Klipperrace is Register Holland, het in Enkhuizen gevestigde classificatiebureau voor de zee- en binnenvaart met een unieke kennis van zeiltuigages.

Op zaterdag levert de Enkhuizer Klipperrace ook vanaf de wal een uniek schouwspel op bij de ankerstart van de Driestedenrace. Die wedstrijd start op zaterdag 11 oktober om 10.00 uur in het Krabbersgat, pal voor het historische havenfront van Enkhuizen. Alleen als de wind pal uit het noordoosten waait, moet 'buiten' gestart worden. Deze dag draait het om de routering: wie het meest strategisch gebruik weet te maken van wind en windverwachting, wordt winnaar, de navigator moet kiezen uit zes mogelijke routes langs Stavoren, Medemblik en Urk.

De finish ligt bij de ingang van Krabbersgat. Finishlimiet is 20:00 uur.

Daarna is het feest in de Nieuwe Doelen, met Dennis Burke & Band op het podium. Om 22:00 reikt burgemeester Jan Baas van Enkhuizen de Zilveren Klipper en de Zilveren Schaal uit.

Zondag 12 oktober varen de schepen in twee klassen op een Olympische baan. De start van de eerste klasse is gepland om 10:00 uur, om 16:00 uur sluit de finish. Op een relatief kleine baan moeten de winnaars het nu hebben van tactisch inzicht en snelle manoeuvres.

De Enkhuizer Klipperrace is een begrip: het is één van de meest spectaculaire zeilraces met grote binnenvaartschepen.

Zie ook www.klipperrace.nl
Tekst: Saskia Kersten

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: