Nederlandse zeilers op alle fronten mee op WK Zeilen

Nicholas HeinerOp de Wereldkampioenschappen zeilen in Santander in Spanje doen de Nederlanders mee in de frontlinies. Op 14 september mengden ook de 470-zeilers zich in de strijd. Afrodite Kyranakou en Anneloes van Veen wonnen de openingswedstrijd op het hoogste strijdtoneel. Michelle Broekhuizen en Marieke Jongens begonnen met een vierde plaats. Ook de Laser-zeilers en de windsurfers kwamen op 14 september weer in actie.

Er stond wederom weinig en een zeer variabele wind gecombineerd met de dreiging van onweer. Op 15 september komen ook alle andere klassen aan bod.

Laser-mannen: Heiner gaat aan de leiding na drie dagen
Nicholas Heiner deed vandaag weer mee van voren in de sterk bezette Laser-klasse, die overigens maar één enkele race zeilden vandaag vanwege de onstabiele wind.

Heiner lag lang op kop in race vijf en miste de overwinning door aan de verkeerde kant van een stroomrafel te zitten. “Ik zag die streep op het water, maar het was te laat. Onder me gingen ze als de rook er vandoor,” zei Heiner. “Uiteindelijk ben ik derde geworden. We zijn daarna nog wel gestart voor race zes, ik lag op kop maar de race werd afgelast.”

Wat is het geheim? “Duidelijk plan hebben en hard wegwezen. Eigenlijk werkt alles goed, niet veel fouten gemaakt. Vandaag ook gewoon twee goede races gevaren. Je merkt wel dat als je op een tweede plaats ligt dat ze je proberen uit balans te brengen. Andere coaches gaan tegen je aanpraten. Maar ik denk, laat ze maar lullen.”

Voor alle duidelijkheid, wedstrijden worden afgelast als de wind te veel variatie in richting en windkracht kent binnen het tijdsbestek van een wedstrijd.

Rutger van Schaardenburg eindigde als 21ste in race vijf en zakt daarmee naar een veertiende plaats in een veld van 147 boten. Talentploegzeiler Yuri Hummel staat 22ste.

Laser radial: Marit Bouwmeester derde

Ook de vrouwen in de Laser kwamen maar toe aan één wedstrijd op 14 september. Marit Bouwmeester werd achtste en blijft daarmee op een derde plaats in het tussenklassement staan. Maar de nummers één en twee zijn wel ‘ververst’.

Aan de leiding gaat nu de Chinese Dongshuang Zhang. Tweede is de Zweedse Josefin Olsson. Talentploegzeiler Daphne van der Vaart heeft zich ook geplaatst voor de goldfleet en staat 27ste. Maxime Jonker kwam helaas in de silver fleet terecht en staat 71 van de 120 deelnemers.

Ook de vrouwen in de Laser kwamen maar toe aan één wedstrijd op 14 september. Marit Bouwmeester werd achtste en blijft daarmee op een derde plaats in het tussenklassement staan. Maar de nummers één en twee zijn wel ‘ververst’. Aan de leiding gaat nu de Chinese Dongshuang Zhang. Tweede is de Zweedse Josefin Olsson. Talentploegzeiler Daphne van der Vaart heeft zich ook geplaatst voor de goldfleet en staat 27ste. Maxime Jonker kwam helaas in de silver fleet terecht en staat 71 van de 120 deelnemers.

470 dames teams goede opening WK
Afrodite Kyranakou en Anneloes van Veen begonnen het toernooi met een overwinning. Vervolgens scoorde het 470-duo een tiende plaats in race twee. In die laatste race van de dag moesten ze van ver komen na een slechte start. Met deze score staan Kyranakou en Van Veen op een zevende plaats van de 54 deelnemers. Anneloes van Veen zei: “Het is een goed begin zeker, maar het is nog een heel lang toernooi.”

Michelle Broekhuizen en Marieke Jongens begonnen met een vierde plaats, gevolgd door een veertiende. De jarige Michelle Broekhuizen vierde haar verjaardag vandaag op de eerste dag van het WK.

De jarige reageerde na afloop: “De eerste race hebben we goed teruggevochten en zijn we uiteindelijk vierde geworden. Dat was om tevreden mee te zijn. De laatste race, vlak voor het einde, zijn we door wat domme fouten teruggezakt en hebben wat punten weggeven. Dat is jammer.” “Wij zijn heel goed voorbereid hierheen gekomen. We hebben alles gedaan wat we wilden. Dat is wel een goed gevoel. We hebben onder andere getraind met Lobke Berkhout en Lisa Westerhof. Altijd goed om met andere trainers alles van een andere kant te bekijken. Je leert nieuwe dingen.”

Foto: Rachel Jaspersen
Tekst: Simon Keijzer

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: