Wannes Van Laer plaatst zich als eerste Belg voor Rio 2016

Wannes Van LaerVan 12 tot en met 18 september werkt Wannes momenteel in Santander, Spanje, het ISAF Wereldkampioenschap voor Laser Standaard af. Tijdens dit WK worden 50% van de plaatsen voor de Olympische zeilregatta in Rio al toegewezen per land. Wannes Van Laer kon België nu al kwalificeren door zich tijdens de eerste vier kwalificatiereeksen van het WK naar een plaats in de Gold Fleet te zeilen.

In de Gold Fleet zijn er 24 naties vertegenwoordigd, terwijl er in feite slechts 23 landen zich tijdens het ISAF WK in Santander kunnen kwalificeren voor Rio 2016. Maar door de aanwezigheid van gastland Brazilië, dat automatisch een plaats krijgt op de Spelen van Rio, kon iedereen in de Gold Fleet zijn land plaatsen.

Voor Wannes is dit een enorme opsteker, want het WK begon nochtans niet goed voor hem. Problemen met de puntentoedeling van de eerste 2 reeksen zorgden er voor dat hij verscheidene uren in de protestkamer moest doorbrengen, om zijn oorspronkelijke plaatsen terug te kunnen veroveren en zo op zijn werkelijke plaats in het klassement terecht te komen. De lange avonden die hij samen met de wedstrijdjury moest doorbrengen, telkens na de reeksen, zijn voor Wannes zeer zwaar geweest. Dit is natuurlijk geen ideale situatie om een WK in af te werken.

Korte reactie van Wannes:
Ik ben natuurlijk enorm tevreden om België nu al te kunnen kwalificeren voor de Olympische zeilregatta van Rio 2016! Dit was een van mijn hoofddoelen toen ik naar Santander afzakte en ik ben blij dat ik dit zo vroeg al heb kunnen waarmaken.

Maar het was een heel zwaar en moeilijk WK tot nu toe, want ik heb talloze uren in de protestkamer doorgebracht door problemen met de resultaten van de eerste 2 reeksen. Terwijl iedereen al terug op zijn appartement of hotelkamer was, zat ik nog in de jurykamer. Dat is mentaal en fysiek gezien geen ideale situatie om het WK in af te werken.
Nu dat al deze zorgen voorbij zijn en er weer wat meer wind zal zijn, wil ik mij opnieuw volledig focussen op het behalen van een mooi resultaat op dit WK. Ik kon mij voor de eerste keer op een ISAF WK plaatsen voor de Gold Fleet en vanaf nu kan er nog veel gebeuren tijdens de finale reeksen. Als we iedere dag enkele plaatsen in het klassement kunnen winnen, dan kunnen we nog een heel mooie eindklassering uit de brand slepen.

Voor de rest wens ik graag alle andere Belgen veel succes op dit WK en hoop ik dat ook zij voor België een plaatsje voor Rio kunnen veroveren.

Tot slot zou ik graag mijn omkadering, de federaties, mijn sponsors en mijn familie bedanken voor hun steun, zonder hen was dit nooit mogelijk geweest.

Tekst: Sam Vynckier

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: