8 uren van de Oosterschelde 2014 werd een editie van records

8 uren van de OosterscheldeOnder perfecte weersomstandigheden ging op zaterdag 13 september 2014 om 10:00 uur de 25ste editie van “8 uren van de Oosterschelde’ van start. Het dagrecord in afstand werd neergezet door trimaran Triki met ruim 68 NM. Er startten 84 van de 86 ingeschreven zeiljachten op 4 verschillende startplaatsen op de Oosterschelde. Zeilers van maar liefst 31 watersportverenigingen hebben een prachtig zeilevenement beleefd.

Veel schippers hadden de weersverwachting en het tijdstip van hoogwater heel nauwkeurig in hun vaarplan verwerkt en meenden, dat de Bergse Diepsluis de beste startplaats zou zijn. Daar zijn dan ook 50 jachten gestart, in de Krabbenkreek bij St.Annaland zijn 22 jachten aan hun 8 uren zeilen begonnen, terwijl bij de Zandkreek 9 zeiljachten en bij de Val nabij de Zeelandbrug 3 deelnemers van start gingen. Twee ingeschreven jachten zijn niet gestart en twee jachten hebben de wedstrijd helaas voortijdig verlaten.

Alle deelnemers van WV Yerseke zeilden blijkbaar een ‘thuiswedstrijd’ door bij de Bergse Diepsluis te starten en daarmee de verenigingsprijs te winnen. In deze editie hebben de deelnemers tezamen 3658,14 zeemijlen gevaren. Gemiddeld is dat ruim 457 zeemijlen per uur en per zeiljacht werd gemiddeld 44,6 zeemijlen gevaren. Dat levert een gemiddelde snelheid per jacht op van 5,58 knopen.

Binnen de ORC klasse won Thijs van der Beek met de Grijze Plaag.

Het goud in de Toer klasse ging naar de Witte Raaf van Arie Constandse, voor de Toer met Spi was dat Martijn Looijs met De Bengel.

De schitterende OGA klasse werd gewonnen door Anemone van schipper Dirk Peeters.

De dappere duo handed klasse is gewonnen door Rob Ligteringen met de Join.

Tot slot, de snelle nieuwe klasse voor multihulls werd gewonnen door de Triki van schipper Bart Gabriel.

Tekst: Dennis Hoekstra

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: