Eerste Pampus Regatta kent grote opkomst

Pampus RegattaDe eerste Pampus Regatta op het IJmeer was een groot succes. 85 zeiljachten deden mee aan deze regatta, een samenvoeging van de Hooikist Race en Trintelrace. Ze werden getrakteerd op prachtig zeilweer. Zowel op zaterdag als op zondag stond er een mooie wind met zomerse temperaturen.

De organiserende verenigingen R&ZV Naarden, WSV Flevomare en Zeilvereniging Het Y kijken zeer tevreden terug. “We zijn trots dat het ons gelukt is om van deze twee wedstrijden een nieuwe grootschalige regatta te maken”, zegt Floris Cornelissen, medeorganisator uit Naarden. “Ik denk dat het helemaal van deze tijd is om samen te werken in plaats van wéér iets nieuws op te tuigen en met elkaar te concurreren”.

Ook het walprogramma was zeer geslaagd. Vrijdagavond arriveerden de eerste boten in de haven van Durgerdam. Zaterdagavond was het gezellig druk en meldden zo’n 250 zeilers zich voor de barbecue en het feest.

Races
Zaterdag overdag werden er drie up- en downwindbanen gezeild, zoals ook jaarlijks bij de voormalig Hooikist Race van Roei- en Zeilvereniging Naarden. De Blue Box van Sjoerd van Wayenburg was hier oppermachtig in de X-79 klasse. Ook na gecorrigeerde tijd was de Blue Box de snelste boot uit Naarden, waardoor zijn naam op ‘de Hooikist’ komt: de oude bokaal uit Naarden.

Na de wedstrijd van zondag (voormalig Trintelrace van Zeilvereniging Het Y) had de Moshulu van Ronald Lettenmeijer met zes punten de beste score in de ORC hoog klasse. Hoewel de The Fox zaterdag nog drie paaltjes had gevaren, maakte zij zondag een navigatiefout en rondde de verkeerde boei waardoor ze laatste werden. In de ORC laag klasse was de Quinto van Joop van Rijn de absolute winnaar met zijn Sun Fast 36. Naast de nieuwe Pampus Regatta trofee, mocht hij zondag ook de Trintel Cup in ontvangst nemen door de snelste gecorrigeerde tijd in de ORC neer te zetten.

Dutch Quarter Ton
Spannend was het nog in de strijd om de Dutch Quarter Ton Cup. De nummer één, de Racykaltrant, kon niet meedoen aan de Pampus Regatta; de slotwedstrijd van deze cup. Hierdoor maakte de nummer twee, de Spoom van Leo Loman kans om eerste te worden. De Zeeton van Jos Kroon en de Yellow Fox van Robbert Dieperink kwamen ook dichtbij de eerste plaats, maar zij kwamen net te kort om de Spoom voorbij te streven.

J/80 klasse
De J/80-klasse was met zes boten de grootste eenheidsklasse. Zowel de Juul van schipper Bernard Holsboer als de J’zus van Nick Elsink startte de eerste race te vroeg. De Juul ging terug, waardoord de J’Zus een ocs kreeg. Ondanks een eerste plaats op zondag (en deze telt dubbel voor het klassement) kwam de J’zus net 1 punt te kort en werd Holsboer eerste.

SW klasse
De organisatie wilde de Pampus Regatta ook toegankelijk maken voor ongemeten schepen. En dat lijkt gelukt, want veruit de meeste boten (38) schreven zich in voor de SW-klasse. In de SW hoog deed de J/24 ‘Scheurijzer’ zijn naam eer aan en werd eerste. In de SW laag klasse stuurde Jillert Pont zijn Tirion 21 naar een eerste plek.

Kampioen Regio Pampus
Naast dag- en overallprijzen werd in de ORC ook voor de verenigingsprijs gestreden. Teams bestaande uit boten van eenzelfde vereniging in de ORC-klassen, streden voor de titel ‘Verenigingskampioen Regio Pampus’. Het was uiteindelijke Zeilvereniging Het Y die de eer kreeg toebedeeld.

Een compleet overzicht van de uitslagen staat op www.pampusregatta.nl

Volgend jaar is de Pampus Regatta op 12 en 13 september.

Tekst: Henk Kuiper

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: