Marit Bouwmeester en Nicholas Heiner wereldkampioen zeilen

Marit Bouwmeester en Nicholas HeinerEen historische dag voor de Nederlandse zeilsport. Marit Bouwmeester en Nicholas Heiner winnen beide de wereldtitel in de olympisiche Laser-klasse. Marit Bouwmeester begon als favoriet aan haar medalrace in de Laser radial. Een derde plaats was meer dan voldoende om het goud zeker te stellen. Bouwmeester eindigde met zestien punten voorsprong op nummer twee Josefin Olsson (SWE) voor een volgepakte tribune. De Belgische Evi van Acker eindigde als derde.

Nog geen anderhalf uur later won Nicholas Heiner de wereldtitel bij de Laser mannen. Een bijna historisch overwinning. De zeiler uit Hoorn ging als derde de medalrace in, pakte halverwege de leiding en gaf deze niet meer uit handen. Het was de perfecte race. Tweede werd Tom Burton uit Australië en als derde eindigde de Engelsman Thompson.

Bouwmeester: "Ik wilde zo graag winnen."
Marit Bouwmeester zei: "Het is echt zo’n opluchting. Ik was zo nerveus vanochtend. Ik wilde zo graag aan mezelf bewijzen dat ik wel goed genoeg was."

"Vorig jaar reed ik in mijn eentje met mijn Laser op het dak naar Zuid-Frankijk om daar een World Cup te varen, ik was mijn hele team kwijt."

Vanaf dat moment hebben Jaap Zielhuis en Roelof Bouwmeester Bouwmeester geholpen en inmiddels vormen ze met z'n driëen een team van wereldklasse.

Marit BouwmeesterMarit Bouwmeester

Bouwmeester: "Ik wist wel duidelijk wat ik wilde; een onafhankelijke sporter worden, maar wel met een goed team om me heen. Een snelle trainingpartner, een stabiele coach met goede ogen en veel kennis. Jaap en Roelof hebben mij zo ontzettend goed geholpen. Zonder hen had ik dit echt niet gekund."

"Ik had van tevoren wel verzonnen dat ik een stabiele serie wilde varen. Niet veel risico, dat was het beste." liet Bouwmeester weten.

Einduitslag Laser Radial
1. Marit Bouwmeester NED 33
2. Josefin Olsson SWE 49
3. Evi Van Acker BEL 56
25. Daphne van der Vaart NED
71. Maxime Jonker NED

Heiner: "Op zo'n wijze winnen is echt onbeschrijvelijk."
Nicholas Heiner verraste vandaag vriend en vaderland door de wereldtitel in de Laser-klasse in de wacht te slepen. Heiner begon als derde aan de medalrace. Hij zeilde de medalrace alsof zijn leven er vanaf hangt.

Heiner: "Op zo'n wijze winnen is echt onbeschrijvelijk. Ik ben echt volle bak gegaan. Ik heb alle leerpunten van vorig jaar en dit jaar meegenomen naar vandaag en ik wist dat ik echt mijn eigen race moest varen. Ik ging zo hard. Ongelooflijk!"

Nicholas HeinerNicholas Heiner

Nicholas Heiner voldoet met dit resultaat een de eis van NOC*NSF voor deelname aan de Olympische Spelen van Rio 2016. Echter de strijd om de nationale selectie is nog niet gestreden. Heiner en zijn trainingspartner Rutger van Schaardenburg moeten in 2015 gaan bepalen wie de nationale selectie wint. Van Schaardenburg eindigde vandaag als derde in de medalrace en werd daarmee achtste in het klassement.

Resultaten Laser
1. Nicholas Heiner NED 45
2. Tom Burton AUS 51
3. Nick Thompson GBR 55
8. Rutger van Schaardenburg NED 77

Tekst: Simon Keijzer
Foto: Ocean Images

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: