Spoom wint Dutch Quarter Ton Cup 2014

Dutch Quarter Ton Cup 2014 Afgelopen weekend is tijdens de Pampus Regatta op het IJmeer de finale van de Dutch Quarter Ton Cup (DQTC) verzeild. In totaal bestond de ¼ ton klasse uit 12 jong bejaarde race-orgels, en was daarmee het grootste startveld. Eerder dit seizoen voeren de ¼ tonners al mee met de Van Uden Reco Stellendam Regatta, de Lenco Regatta en de Deltaweek.

Deze drie evenementen waren, samen met de Pampus Regatta, uitgekozen om mee te tellen voor het eindklassement van de DQTC. Na het succes van de DQTC tijdens de Lenco Regatta 2013 was gekozen voor een iets ander format, een kleine laagdrempelige competitie bestaand uit vier bestaande evenementen.

De Van Uden Reco Stellendam Regatta was het eerste evenement. Voor veel ¼ tonners nog te vroeg in het seizoen, maar de paar ¼ tonners hebben lekker gezeild op het Haringvliet. Voor de Lenco Regatta schreven 15 ¼ tonners zich in, een mooi aantal. Voor de Deltaweek helaas maar zes, en dat terwijl er in de Deltawateren ontzettend veel ¼ tonners liggen. Maar niet iedere eigenaar heeft zin om wedstrijden te zeilen natuurlijk.

De strijd om de eindoverwinning van de DQTC 2014 was spannend tot de laatste race. De nummer één van het evenement, de ‘Racykaltrant’ (Westerly GK24 ) van Sylvia ter Meulen was na de overwinning bij de Lenco Regatta verkocht en zeilde niet mee, en hierdoor maakte de nummer twee, de ‘Spoom’ (Waarschip ¼ ton) van Leo Loman kans om eerste te worden. De ‘Larissa’ (Zeeton 24) van Jos Kroon en de ‘Yellow Fox’ (Foxhound 24) van Robbert Dieperink kwamen nog dichtbij de eerste plaats, maar kwamen net te kort om de ‘Spoom’ voorbij te streven.

Dit najaar wordt de DQTC (zowel format als rating) door betrokkenen en deelnemers geëvalueerd. Door het succes van de evenementen in 2013 en 2014 is het wel zeker dat de ¼ tonners ook in 2015 om de DQTC kunnen strijden!

Op www.kwarttonzeilers.nl van de Dutch ¼ ton fleet staat, naast een uitgebreid overzicht van typen en een overzicht van Nederlandse ¼ tonners. Op deze website zijn ook twee interessante boeken over de geschiedenis van de ¼ tonners te downloaden. De ¼ tonners zijn ook op Facebook (www.facebook.com/kwarttonzeilers) te vinden.

We hopen in 2015 weer meer ¼ tonners op de wedstrijdbanen te mogen begroeten. Er liggen tegenwoordig veel mooie rappe ¼ tonners voor een prikkie te koop, dat kan wellicht ook een handje helpen.

Tekst: Hylke Steensma
Foto: Hanneke de Boer

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: