Delta Lloyd Open Dutch Championschips een geslaagd nieuw evenement

Delta Lloyd Open Dutch ChampionschipDe beslissende dag voor de Open Dutch Championschips begint al vroeg. Er is veel wind voorspeld waar de organisatie goed gebruik van wil maken. De eerste zeilers worden al om 9.00 uur bij de startlijn verwacht. Met drie geplande races per klasse belooft het een mooie wedstrijddag te worden. Alle deelnemers doen automatisch ook mee aan Bart's Bash, de 's werelds grootste zeilwedstrijd ooit.

Bart's Bash is een initiatief van de Andrew Simpson Sailing Foundation, ter nagedachtenis van Andrew 'Bart' Simpson. Het doel is een plekje in het Guiness Book of Records en is tevens bedoeld om de jeugd en jongere generatie te inspireren. De recordpoging begon met het idee om zoveel mogelijk clubs in Engeland tegelijkertijd te laten racen. Inmiddels is er niet alleen in Engeland maar wereldwijd enorme steun en enthousiasme voor deze actie. Zo ook in Medemblik waar 233 deelnemers mee hebben gedaan aan de actie. 'Als Watersportverbond doen wij er alles aan om een levenlang zorgeloos zeilen voor iedereen mogelijk te maken. Daarom steunen wij dit initiatief." Maurice Leeser, directeur Watersportverbond.

Nederlands kampioenen laser al vroeg bekend
Niet geheel buiten de verwachting behield Niels Broekhuizen zijn eerste positie en mag zich nu Nederlands Kampioen Laser Standaard noemen. Op Twitter reageert hij blij: 'Happy to finish the season with this result.' Het hele weekend voer hij zeer goed, alleen de laatste race liet hij het een beetje liggen. Bij de Laser Radiaal heren is het de Belgische William de Smet die een topprestatie neerzet. Hij vaart gedurende het weekend bijna alleen maar ééntjes, met een score van 10 punten is hij terecht Nederlands kampioen. Benjamin Wempe komt op een tweede plaats met maar liefst 23 punten verschil.

Lastige races voor Klasse Kampioenen
In de race naar het klasse kampioenschap vaart iedereen 's ochtends al de wedstrijden. Alleen de 2.4 en Vaurien gaan pas in de middag van start. Het is voornamelijk voor de Melges24 een zware beproeving met de harde wind. Na de eerste race komen de eerste Melges weer binnen druppelen wegens gebroken masten en gescheurde zeilen. Oleg Dyvinets uit Oekraine heeft met zijn team te maken met een gebroken mast. 'De achterstag brak waardoor de mast naar beneden kwam. We balen enorm want onze resultaten waren wel goed. We hoopten goed in de top 10 te eindigen." Nu keren ze met kapotte spullen weer huiswaarts. Voor de Italianen was het wel een goede race, Riccardo Simoneschi heeft slechts 7 punten en staat hiermee 15 punten voor op John den Engelsman die een tweede plek verovert.

Delta Lloyd Open Dutch Championschip

Voor de surfers was het afgelopen weekend veel wachten, maar zondag mochten ze eindelijk los. Even was er twijfel of het niet te hard ging voor ze, maar toen werden ze toch het water op gestuurd. Voor de heren vaart Matthijs van 't Hoff een bijna ongeslagen serie en mag zich oprecht kampioen noemen. 'Het was een goed evenement voor mij. De wind maakte het wel lastig om een constante race te varen, maar het is me toch gelukt. De lastigste dag vond ik de zaterdag, hier hadden we last van een erg wisselende wind."

Watersportverbond blij met nieuwe insteek
Dit jaar werd het evenement voor het eerst door Tig Sports georganiseerd. Het Watersportverbond bedankt deze organisatie hartelijk voor het neerzetten van een geslaagd evenement. Beide avonden werd er veel aandacht geschonken aan het sociale gebeuren, een belangrijke nieuwe pijler voor het Delta Lloyd ODC. Beide partijen hopen deze samenwerking de komende jaren in stijgende lijn voort te zetten.

Foto's: Jasper van Staveren

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: