Dutch Match Cup Round Robin 1: leren kennen van de boot

Vandaag zijn alle 12 teams het water op geweest voor de Round Robin. Er zijn 6 flights gevaren en 3 teams zijn ongeslagen gebleven. Het is de bekende top 3 van de seizoensresultaten: Ian Williams, Mathieu Richard en Taylor Canfield. Zij zijn goed van start gegaan, maar er staan voor de komende dagen nog 16 flights op het programma. De teams zijn de eerste dag nog veel bezig met het leren kennen van de boot. De eerste handigheidjes hebben ze tijdens de trainingssessie op dinsdag al onder de knie gekregen. Björn Hansen, die vandaag geen score wist te behalen, laat weten dat ook dit nog een leerdag voor zijn team is. “We moeten de boot nog goed leren kennen, daar zijn we vandaag nog veel mee bezig geweest.” Ook bij andere teams is dit momenteel nog de focus. Canfield: “Het is een nieuw evenement, maar bovenal een nieuwe boot. We proberen zoveel we kunnen wat te spelen met de boot.” Voor de Tour Card Holders is het ook nog een beetje acclimatiseren, zij stapten zondag uit de boot in Chicago en de eersten stapten maandag alweer in de MaxFun 25. Alleen de Nederlandse teams kregen al de kans te zeilen in deze snelle kielboot. Dirk-Jan Korpershoek kreeg het vandaag zelfs voor elkaar om Hansen te verslaan. “Dat was een geweldig gevoel, we hebben de hele zomer getraind. Dat betaalt zich nu terug.” Voor Klaartje Zuiderbaan, het enige vrouwenteam tijdens de tour, was het een lastige dag. Zij staan samen met Hansen en Philip Bendon zonder winst nog onderaan. “Wij zijn heel blij dat we deel uit mogen maken van dit evenement. Dit team bestaat pas sinds afgelopen voorjaar, en nu mogen we zeilen tegen deze topzeilers. Ook denk ik dat we het onze tegenstanders hier en daar best lastig hebben gemaakt.” Ian Williams staat momenteel op een eerste plaats in de tussenstand van de tour, als hij deze week zo door blijft zeilen kan hij de Dutch Match Cup nog weleens winnen. Maar daar denkt hij nog niet aan, zijn focus ligt ook op het leren kennen van de boot. “Tijdens het trainen hebben we de boot al aardig leren kennen. We hebben het gevoel met de boot gevonden en zijn tegen de eerste moeilijkheden aangelopen. De spinnaker is bijvoorbeeld heel erg groot en lastig in de hand te houden bij het binnenhalen.” Voor Williams is het niet een geheel nieuw type boot. “We hebben wel eens in vergelijkbare zeilboten gezeild, maar nog nooit in precies deze, de MaxFun 25. Wel kunnen we onze ervaringen met die vergelijkbare boten bij elkaar gooien, hiermee komen we al heel ver.” Williams gelooft dat het team die de meeste progressie in de boot maakt gedurende deze week de meeste kans op winst heeft. Na de Round Robin en de hierop volgende persconferentie is het tijd voor de Pro Am Race, een zeiltocht op een Lemsteraak. Hiervoor stelt Rederij Karakter in samenwerking met Dirk Blom Lemsteraken een 7-tal aken beschikbaar. De Tour Card Holders gaan als bemanning mee op deze typisch Nederlandse boot, ze worden bijgestaan door vertegenwoordigers van relaties van de Dutch Match Cup. Williams heeft nog nooit op zo’n boot gevaren. “Het lijkt me een leuke ervaring. Ik hoop alleen dat we geen schade varen, dat kan nog wel eens heel duur worden.” Resultaten na dag 1 1. Mathieu Richard, LunaJets (Frankrijk) - 3/3 2. Taylor Canfield, US One (Amerikaanse Maagdeneilanden) - 3/3 3. Ian Williams, GAC Pindar (Groot-Britannië) - 3/3 4. Arthur Herreman, Team Herreman (Frankrijk) - 2/3 5. David Gilmour, Team Gilmour (Australië) - 2/3 6. Keith Swinton, Team Alpari FX (Australië) - 2/3 7. Phil Robertson, WAKA Racing (Nieuw Zeeland) - 1/3 8. Joachim Aschenbrenner, Aschenbrenner Racing Team (Denemarken) - 1/3 9. Dirk-Jan Korpershoek, Opportunity Team (Nederland) - 1/3 10. Björn Hansen, Hansen Sailing Team (Zweden) - 0/2 11. Philip Bendon, Glenmar Race Team (Ierland) - 0/3 12. Klaartje Zuiderbaan, Team Batavia Sailing Center (Nederland) – 0/3 Tekst: Inge Fackeldey

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: