Dutch Match Cup dag 2: stevige wind

Dutch Match CupEr is een hoop veranderd in de resultatenlijst na een tweede dag matchracen. Zo is Williams, de huidige nummer één van de Alpari World Match Racing Tour, gezakt naar een gedeelde derde plaats. Richard en Canfield gaan nog steeds gelijk op en delen de eerste plaats. Een dag met een vrij stevige wind waardoor de zeilers hard moesten werken.

“Het zijn ruwe omstandigheden op het water, dat maakt het wel lastig zeilen”, aldus Swinton. “Voor het publiek is het natuurlijk wel spectaculair.” Swinton geeft ook wel aan dat zij wel een topzeildag hebben beleefd. Swinton, van team Alpari FX, vaart tot nog toe een stabiele koers met 5 van de 8 punten.

Voor Williams was dit wellicht de slechtste dag van de week, hij verloor van Hansen nadat hij een dubbele penalty ontving door een korte botsing met de startboot. Tijdens zijn match tegen Gilmour verloor hij even de controle over de boot en lag met de mast in het water. Hierdoor verloor hij afstand tot Gilmour en verloor deze match ook. Hansen daarentegen klom langzaam weer omhoog, hoewel hij niet erg enthousiast was over de winst op Williams: “Hij is dan snel ontevreden, maar voor onze resultaten is het wel heel goed.” In zijn match tegen Bendon liep het wel iets minder, na het varen van schade konden de Zweedse jongens de achterstand niet meer inhalen. Voor de Ieren een mooie overwinning. “We hadden geluk tegen Hansen, maar het is voor ons wel heel gaaf om te winnen van zo’n topzeiler.”

Dutch Match Cup

De top 3 van een dag eerder ziet er ondertussen anders uit, Richard en Canfield verloren beide 1 match en blijven hierdoor op een gedeelde eerste plaats staan. Gilmour kruipt van zijn vijfde plaats door naar een gedeelde derde plaats met Williams, die dus een slechte dag heeft gevaren. Herreman wist zich gister nog goed te verdedigen met slechts één verloren match, vandaag wint hij er maar één. Morgen mag hij zich nog eens gaan bewijzen tegen Gilmour, Bendon en Zuiderbaan.

Na deze twee dagen zeilen zijn de eerste afvallers langzaamaan zichtbaar. Morgen nemen we afscheid van vijf zeilers, voor een aantal wordt het nog even flink werken om bij de top 6 te blijven. De windverwachting is wat wisselend, er komt meer wind aan, maar aan het einde van de dag zakt deze in. Dit kan gunstig zijn voor het tactische spel. Gilmour: “Het is moeilijk om tactisch te varen met de harde wind, je probeert ook je boot rechtop te houden.” De wedstrijdleiding heeft besloten de wedstrijden vrijdag een uur te verlaten, zo kunnen de zeilers zich even opladen na deze intensieve dagen.

Tekst: Anke Haadsma
Fotograaf: Natasja Kalsbeek

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: