Zeilrace & Rally 2015: Scheveningen - Saint Malo

Eddystone RockDe Stichting Zeilrace & Rally organiseert in 2015 een offshore wedstrijd van Scheveningen naar Saint Malo, waarbij de fameuze vuurtoren van Eddystone Rock (foto) aan bakboord moet worden gehouden…

Race (wedstrijd)
De wedstrijd, die gemeten over de rhumbline ongeveer 500 Nm telt, start op zaterdag 18 juli en staat open voor ORC en IRC jachten en ongemeten zeilschepen (> 28 voet).
De wedstrijdbaan is zodanig gekozen, dat deelnemers vrijwel verzekerd kunnen zijn van een wedstrijd met daarin alle mogelijk denkbare windrakken. Bij de normaal te verwachten windrichtingen betekent dit, dat na een kruisrak onder de Engelse kust, vanaf Eddystone Rock in een snel halfwinds- of reachrak naar de finish in Saint Malo gezeild kan worden.

Rally (toer/prestatie-tocht)
Tegelijkertijd met de wedstrijd start een toerklasse: de Rally.
De toerklasse zeilt een kortere baan (ca 350 Nm) naar Saint Malo, waarbij gekozen kan worden voor een rechtstreekse route langs de Belgische en Franse kust of voor een ‘dogleg’ waarbij eerst wordt overgestoken naar Engeland en daarna naar St. Malo wordt gezeild.
Het is de deelnemers aan de Rally toegestaan om een haven aan te lopen tussen start en finish, waar de wedstrijdjachten (uiteraard) geacht worden om non-stop zeilend naar hun bestemming te varen.

Saint Malo – de Parel van de Franse Westkust
Saint Malo, is een stad met een prachtige (na WO II gerestaureerde) middeleeuwse citadel, een roemruchte geschiedenis en een aantrekkelijke ligging ten opzichte van de Engelse Kanaaleilanden.
Voor de deelnemers aan de Zeilrace & Rally is een eigen steiger gereserveerd in het (Vieux) Bassin Vauban, pal naast de citadel. Deze ‘Route-du-Rhum’ haven, ligt op 8 uur autorijden van Scheveningen.

St Malo staat bekend om haar uitstekende restaurants. Voor de bezoekers zijn er veel bezienswaardigheden en mooie stranden. Wereldwijd vermaard is het ‘Grand Aquarium’, waar bezoekers ín een mini-onderzeeër (de Nautibus) naar tropische vissen kunnen kijken.
Saint Malo biedt ‘savoir vivre’ voor het hele gezin.

De (Engelse) kanaaleilanden Jersey, Guernsey, Herm, Sark en Alderney zijn vanuit St Malo in een dagdeel te bezeilen.

Walprogramma/begeleiding
Stichting ZR&R hecht aan veiligheid en goede voorbereiding door de deelnemers. Deelnemende schepen worden voorafgaand aan de start gecontroleerd op uitrusting en veiligheid (ISAF 2). In januari wordt een voorbereidende bijeenkomst georganiseerd. En op de ochtend van 18 juli is een schippersbriefing, met aanwijzingen inzake veiligheid, navigatie en weersverwachting. Op donderdag 24 juli is voorzien in een sportief walprogramma, gevolgd door een feestelijke prijsuitreiking in de Jachtclub van St Malo/Vauban.

www.zeilrace-rally.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: