Zeilers aan elkaar gewaagd tijdens Round Robin

Dutch Match CupCanfield mag gelijk door naar de halve finale van de Dutch Match Cup, hij heeft slechts 2 punten laten liggen tijdens de Round Robin. Een goede concurrent had hij aan Richard, die op een tweede plek staat. Voor de afvallers blijft het tot het einde spannend. Hansen is de laatste die nog afvalt, hij had de hele week al moeite de MaxFun25 te behandelen.

Voor Canfield en zijn team US One is het een mooie dag, hij krijgt wat extra rust voor de halve finales. “Ik heb niet het idee dat we een goede dag hadden, het voelde alsof we veel langzamer gingen dan we daadwerkelijk deden.” De enige race die Canfield vandaag verloor met zijn team was tegen Swinton. “Hier hadden we wat pech bij de start waardoor Swinton een voorsprong creëerde. Voor de finish moest hij nog een rondje draaien om zijn penalty te nemen, hierdoor werd het een zeer spannende finish. Helaas verloren we deze toch.” US One zal morgenochtend zeker op de kade staan om de kwartfinales te bekijken. “Dat worden spannende races, iedereen is heel gewaagd aan elkaar. Ik heb echt geen idee wie we in de halve finale tegen kunnen komen.”

De Nederlandse teams liggen er na hun laatste races ook uit, zij voeren in de eerste drie flights van deze dag. Klaartje Zuiderbaan behaalde vandaag wel haar eerste overwinning, in de match tegen Dirk-Jan Korpershoek. “Daar was ik niet zo blij mee”, verklaart Korpershoek. “Het is natuurlijk wel leuk voor Klaartje dat zij ook een race wint, maar voor mijn ego was dit niet goed.” Korpershoek kijkt wel tevreden terug op de Round Robin. “We behaalden vandaag nog een mooie winst op Bendon, hierdoor staan we in ieder geval in de top 10.” De Nederlander heeft ook een uitnodiging gekregen om tijdens de volgende etappe in Bermuda mee te doen. Zodra hij een team bij elkaar heeft accepteert hij de uitnodiging.

Williams genoot vandaag opnieuw van een pechdag, hij wist slechts 1 race te winnen. Tijdens zijn eerste race tegen Canfield keek hij direct tegen een penalty aan en in het laatste rak richting de finish raakte ook nog zijn genaker in de knoop na een gijp. Vervolgens weet ook Robertson voor te blijven op Williams. Pas in zijn laatste race tegen Richard grijpt Williams weer een overwinning. “Het was een zeer spannende race, en cruciaal voor ons. Gelukkig maakten de Umpires een juiste beslissing en kwamen wij als eerste door de finish.”

Herreman komt als verrassing in de kwart finales terecht. Hij staat met 6 punten nu anderhalve punt voor op Hansen. “Herreman en zijn team verdienen het om in de kwartfinales te staan”, geeft Hansen aan. “Ze zeilen heel erg goed op deze boten, hiermee hebben ze zichzelf goed bewezen deze week.” Over zijn eigen resultaten is hij minder tevreden. “We zijn extreem teleurgesteld dat we nu al naar huis moeten. Dat zal wel een paar dagen duren, maar daarna gaan we weer vooruit kijken naar het volgende evenement in Bermuda.”

Dutch Match Cup

Gilmour was na de eerste drie flights vandaag al verzekerd van een plekje in de kwartfinales. “Met een wat lichtere wind morgen hebben we echt geen idee hoe het zal gaan. Maar we blijven gewoon doen wat we de hele week al doen.”

De dag leek vroeg te eindigen, maar Swinton was het niet eens met zijn race tegen Robertson. “We wisten niet dat de baan was verlegd en zijn te ver doorgezeild hierdoor”, beklaagt Swinton zich bij de Umpires. Deze race wordt daarom overgedaan hoewel Robertson het er niet mee eens is. “Ik vond het een vreemd besluit, iedereen wist dat de baan was verlegd. Het zal wel iets met sponsoring te maken hebben.” Duidelijk gefrustreerd, zeker omdat hij vervolgens ook nog een fout maakte tijdens de herstart van de race. Robertson ligt continu voor, maar vergeet dat er drie rondes gevaren moeten worden. Swinton krijgt hierdoor de kans een grote voorsprong te pakken en als eerste te finishen.

Kwartfinales

  • Mathieu Richard (FRA) LunaJets vs Arthur Herreman (FRA) Team Herreman
  • David Gilmour (AUS) Team Gilmour vs Keith Swinton (AUS) Team Alpari FX
  • Phil Robertson (NZL) WAKA Racing vs Ian Williams (GBR) GAC Pindar

Finale uitslag voor de kwalificatie
1 Taylor Canfield (ISV) US One 9-2
2 Mathieu Richard (FRA) LunaJets 8-3
3 David Gilmour (AUS) Team Gilmour 7.5-3
4 Keith Swinton (AUS) Team Alpari FX 7-4
5 Phil Robertson (NZL) WAKA Racing 7-4
6 Ian Williams (GBR) GAC Pindar 7-4
7 Arthur Herreman (FRA) Team Herreman 6-5
8 Björn Hansen (SWE) Hansen Sailing Team 4.5-6
9 Joachim Aschenbrenner (DEN) Aschenbrenner Racing Team 4-7
10 Dirk-Jan Korpershoek (NLD) Opportunity Team 2-9
11 Philip Bendon (IRL) Glenmar Racing Team 2-9
12 Klaartje Zuiderbaan (NLD) Team BSC 1-10

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: