Dutch Match Cup: Halve finalisten bekend na lastige kwartfinales

Dutch Match CupDe kwart finales zijn gevaren in een zeer lichte wind. Ondanks dat was het nog spannend wie door naar de halve finales gingen. Gilmour was de eerste die verzekerd was van een plekje, hij won 3 races van Swinton. Ook Richard en Williams wisten zich te plaatsen, Williams had 5 races tegen Robertson nodig om zich te plaatsen.

De verschillen qua weer met de afgelopen dagen is groot, veel zon en weinig wind. De start werd een uur uitgesteld waarna de zeilers met een licht briesje de haven uitvoeren. Spektakel op het water was er dan ook weinig, maar spannend werd het wel. Herreman vocht goed terug tegen zijn uitdager Richard, uiteindelijk moest hij toch het onderspit delven en kon richting huis. De Fransen hebben goed gepresteerd tijdens het evenement. Zij wisten zich tijdens de kwalificaties voor de Dutch Match Cup te plaatsen. Tegen de top 7 van de wereld kon hij zijn hoofd boven water houden en tot aan de kwart finales komen. Zelfs daar wist hij nog een race te winnen van landgenoot Richard. Ze nemen afscheid van de Dutch Match Cup, maar nog niet van de Alpari World Match Racing Tour, eind oktober krijgen ze nog een kans tegen de wereldtop in Bermuda. “Het is goed dat hij zoveel mogelijk evenementen afloopt, als startende matchracer leert hij hier veel van”, vertelt Mathieu Richard. “Wij trainen vaak samen, je merkt op een dag als vandaag dat hij snel leert.”

Robertson kon het niet winnen van Williams, hoewel dit aan het begin van de dag anders leek. Williams kon zich de eerste twee races lastig aanpassen aan de veranderde weersomstandigheden. Hij eindigde ver achter Robertson, in de derde race moet hij zich dan bewijzen om in de competitie te blijven. Onder druk presteert hij schijnbaar goed, niet alleen zijn derde, ook de twee daarop blijft hij Robertson voor en plaatst zich hierdoor in de halve finales ten nadele van de Nieuw Zeelander. “Robertson is echt een licht weer zeiler, het was lastig om van hem te winnen,” verklaart Williams. “We kijken ernaar uit om in de halve finales te zeilen.”

Door de weinige wind verplaatst de wedstrijdleiding halverwege de dag de baan. “Het is altijd spannend om de baan te verleggen, maar we proberen er steeds het beste uit te halen voor de zeilers”, vertelt Alex Hoeve, wedstrijdleider. De laatste twee wedstrijden moesten nog gevaren worden, Gilmour was al naar de kant. Hij vaart deze week een stabiele koers en lijkt weinig moeite te hebben met de wisselende omstandigheden van vandaag. “We moesten wel even zoeken naar een vlakke koers.” Waar Gilmour in de seizoensresultaten op een laatste plek staat, weet hij zijn zeilkunsten tijdens de Dutch Match Cup goed te gebruiken. “Het is fijn dat we hier kunnen laten zien wat we kunnen.”

Na de kwartfinales werd ook al een race van de halve finale gevaren. Er stonden er twee op de planning, maar door de compleet wegvallende wind werd besloten na de eerste race te stoppen. Canfield koos Gilmour om tegen te racen in de halve finale, Richard vaart hierdoor tegen Williams. Bij de start gaan deze twee nog redelijk gelijk op, Richard weet tijdens de race een afstand te creëren en finisht uiteindelijk als eerste. Voor Canfield is het de eerste keer op het water vandaag en tevens de eerste keer in de MaxFun25 met licht weer. “Voor ons was het erg lastig te wennen aan dit lichte weer, de anderen hebben er al een dag opzitten. Wij maakten nog veel fouten, maar leerden hier ook direct van. Morgen gaan we opnieuw kijken hoe we de boot moeten behandelen, maar we zijn al veel wijzer geworden door de race vandaag.” Die fouten die Canfield met zijn team maakten zorgden ervoor dat Gilmour een goede voorsprong kon creëren. Hij won deze eerste race in de halve finale van de huidige wereldkampioen.

De zeilers zullen ook morgen last hebben van het lichte weer. Hoeve geeft aan dat de wind iets toeneemt, maar de top zal zitten op 8 knopen. Voor het publiek is het in ieder geval goed toeven, de zon schijnt lekker en op de havenmuur is goed zicht op de wedstrijden. Om ook te begrijpen wat er gebeurt wordt er tekst en uitleg gegeven. Vandaag werd dit verzorgt door het team van Dirk-Jan Korpershoek, die gisteren uitgeschakeld werden in de kwalificatie ronde voor de kwart finales. In de ochtend worden de resterende races voor de halve finale gevaren, naar verwachting is de finale tegen 14:00 uur.

Stage 5 Dutch Match Cup, Alpari World Match Racing Tour

Semi Finals

  • Mathieu Richard (FRA) LunaJets vs Ian Williams (GBR) GAC Pindar 1-0
  • David Gilmour (AUS) Team Gilmour vs Taylor Canfield (ISV) US One 1-0

Quarter Finals

  • Mathieu Richard (FRA) LunaJets beat Arthur Herreman (FRA) Team Herreman 3-1
  • David Gilmour (AUS) Team Gilmour beat Keith Swinton (AUS) Team Alpari FX 3-0
  • Ian Williams (GBR) GAC Pindar beat Phil Robertson (NZL) WAKA Racing 3-2
Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: