Project Made In Holland.com

  • Author: Kat
    Date: di, 09/09/2014 - 21:33
    Tags:

Project Made In HollandOp de Hiswa te water mochten wij even vertoeven in het aangename gezelschap van Eric Van Vuuren en zijn charmante vrouw Yvonne Beusker. Voornoemde staat ons enthousiast te woord over zijn nieuwste PROJECT MADE IN HOLLAND.COM. De bekende Nederlandse wedstrijdzeiler hoopt door een schip te bouwen dat 100% Nederlands is, de Nederlandse zeilsport naar een hoger niveau te tillen.

Met deze premisse in het achterhoofd ontwikkelde een team van Nederlandse experts een type Class40 racer die Nederlandse producten, vakmanschap en innovatie combineert. De ‘Waarschip40’ zal tijdens nationale en internationale zeilevenementen aan de wereld laten zien dat Nederland toonaangevend is op het gebied van jachtbouw en knowhow.

Nederlandse ondernemers
De ondernemers die participeren in dit project zijn tot hiertoe, Peltzer Performance Yacht Design, Van Vuuren Performance, Waarschip en Yibbs. Op korte termijn verwacht men dat ook andere Nederlandse leveranciers zich aan het project zullen verbinden. Het schip, PROJECT MADE IN HOLLAND.COM zal rond mei 2015 te water zal worden gelaten.

Onze kanttekeningen
In het verleden hebben we weleens gemerkt dat het in Nederland blijkbaar geen pas geeft om je opinie te luchten over een project dat in de startblokken staat. Daar wij hoegenaamd niet van slechte wil zijn, gaan wij voorlopig het bestaan van PROJECT MADE IN HOLLAND.COM verdedigen. Maar... we zijn niet te beroerd om in het voorbijgaan een paar kritische kanttekeningen te plaatsen (wij zijn wel goed maar niet gek).

Zit Nederland, in het aanschijn van de VOR 2014, te wachten op zo’n project? Is de hypothese “ik bouw een schip dat 100% Nederlands is en promoot aldus het Nederlandse zeilen”, niet nét iets te kort door de bocht?

Ziet de Class40 organisatie een boot, gebouwd met hout-epoxy technologie niet als een upgrade? Gaat zij zomaar haar klasse-regels aanpassen? Zet je de deur dan niet wagenwijd open voor nog meer exotische materialen en technieken? Moet er dan bijgevolg geen proto-klasse georganiseerd worden zoals bij de mini-transat? Veel vragen waar wij, met ons boerenverstand, niet direct een antwoord op hebben. Het staat u, beste zeiler, natuurlijk vrij om hierover uitgebreid in debat te gaan op ons forum.

Bouwpakket?
Langs de andere kant zijn we blij iets alternatiefs te ontdekken in onze conventionele en op marktonderzoek terende wereld. Bovendien zijn wij te allen tijde grote liefhebbers van mooie en innovatieve ontwerpen, liefst voor dagelijks gebruik. We hopen dan ook dat het Waarschip40 in bouwpakket op de markt komt bij voorkeur mét IKEA handleiding zodat ook de ge(be)middelde zeilvrouw haar vlotjes kan monteren.

www.projectmadeinholland.com

Labels

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: