Carolijn Brouwer stuurt Team SCA naar winst Abu Dhabi In-Port Race

Carolijn BrouwerDe Nederlands-Belgische topzeilster Carolijn Brouwer stuurde vandaag Team SCA naar winst in de In-Port Race van Abu Dhabi. Landgenoot Bouwe Bekking (Deventer) volgde met Team Brunel op de tweede plaats. Daarmee ging het nieuwe Volvo Ocean Race jaar voortvarend van start voor de Nederlandse oceaanzeilers.

De wind liet enige tijd op zich wachten, maar uiteindelijk kon de havenrace voor de kust van Abu Dhabi om 12.50 uur Nederlandse tijd starten. Met een bries van circa 6 knopen begon de zes boten sterke vloot aan de wedstrijd. Team SCA drukte in de laatste seconden de boeg (voorkant boot) nog naar beneden om een te vroege start te voorkomen. De dames vonden aan de rechterkant van de baan goede druk en wisten met een voorsprong van 50 meter als eerste de boei te ronden. Schipper Sam Davies (GBR) gaf vandaag het roer aan ex-olympiër Carolijn Brouwer.

Bekking en zijn mannen rondden als tweede de eerste benedenton. Beide teams wisten de respectievelijke top twee posities gedurende de twee rondes vast te houden. Brouwer en haar bemanning bouwden de voorsprong verder uit en pakten daarmee hun eerste overwinning in de In-Port Race serie van de Volvo Ocean Race 2014-15. Het verschil was 1 minuut en 28 seconden. De leider van het overallklassement van de havenwedstrijden, Abu Dhabi Ocean Racing, ging als derde door de finish.

Volvo Ocean RaceMorele boost voor het hele team
Brouwer stuurde weliswaar de Zweedse Volvo Ocean 65 naar de zege, maar ze benadrukt dat het om een teamprestatie gaat: “Petje af voor iedereen aan boord vandaag.” Direct na het startsignaal ging Team SCA overstag, wat de winnende zet in hun race bleek te zijn. Sally Barkow (USA) vertelt daarover: “Die manoeuvre was niet helemaal gepland, maar er gebeurde van alles op de startlijn en we werden aangeroepen. De timing was echter perfect en we kruisten mooi voor Dongfeng langs. Ik denk dat de stroming ons daar ook hielp.” Vervolgens vond Team SCA prima druk aan de rechterkant van de baan.

“Deze overwinning is een geweldige boost voor het team en het zelfvertrouwen”, gaat Barkow verder. “Iedereen raakt vertrouwd met zijn aandachtsgebieden. We kijken uit naar de etappestart van morgen.”

In Kaapstad eindigde Team SCA eveneens op het podium met de derde plek in de In-Port Race. Daarmee lieten ze zien dat ze competitief kunnen zijn in dit mannenveld, maar de twee zesde plaatsen in de eerste etappes wierpen toch vragen op over hoezeer ze opgewassen zijn tegen de heren. Vanmiddag gaven de vrouwen antwoord door met Carolijn Brouwer aan het roer de mannen het nakijken te geven. “Er bestaat geen ‘vrouw van de wedstrijd’. We zijn een team en we deden het samen”, glimlachte schipper Sam Davies naderhand op de steiger.

Abu Dhabi In-Port Race resultaat: 1 Team SCA (Zweden), 2 Team Brunel (Nederland), 3 Abu Dhabi Ocean Racing, 4 Dongfeng Race Team (China), 5 Team Alvimedica (Turkije/USA), 6 MAPFRE (Spanje)

Morgen op zaterdag 3 januari 2015 klinkt om 11 uur Nederlandse tijd het startschot voor de derde etappe van Abu Dhabi naar Sanya, China.

Het in de tweede etappe gestrandde Team Vestas Wind zal niet deelnemen, maar maakte wel bekend terug te zullen keren voor het einde van de Volvo Ocean Race 2014-15.

Tekst: Diana Bogaards
Foto's: Warren Little/Volvo Ocean Race

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: