49erFX Team Magic Marine laat veerkracht zien tijdens Wereldbeker zeilen in Miami

Nina Keijzer & Claire Blom49erFX zeilsters Nina Keijzer & Claire Blom van Team Magic Marine laten tijdens de Wereldbeker zeilen in Miami zien dat ze sterk zijn en goed kunnen zeilen. Ze staan na vier dagen op een 6de plek in het algemeen klassement. Daarbij hebben ze zeker nog uitzicht op een podiumplaats met nog 4 wedstrijden te varen.

Er zitten maar 2 punten verschil tussen Team Magic Marine en het Italiaanse team Giulia Conti & Francesca Clapcich en de Zweedse Lisa Ericson & Hanna Klinga die op een 3de en 4de plek staan met ieder 133 punten.

Maar de werkelijke strijd die zij varen is die om de nominatie voor de Olympische Spelen in 2016 in Rio de Janeiro. Want ook de Delta Lloyd kernploeg met Annemiek Bekkering & Annette Duetz willen voor Nederland uitkomen bij de Spelen. Beide teams strijden dus niet alleen voor de Miami Wereldbeker, ze zijn vooral bezig met de nationale selectie voor de Olympische Spelen.

Het team met het beste opgetelde resultaat van de Wereldcup Miami en de wedstrijd in Palma de Mallorca (28 maart t/m 5 april 2015) mag -mits voldaan is aan de Olympische limiet- voor Nederland uitkomen op de Spelen.

Na 12 wedstrijden in Miami is de stand met 10-2 in het voordeel van Keijzer & Blom van Team Magic Marine. Het zelfstandige team staat 6e overall met 135 punten. Team Delta Lloyd Bekkering & Duetz staat 19e overall met 204 punten. Keijzer & Blom hebben nog maar twee keer hun concurrenten voor zich zien finishen.
En de gedreven meiden geven zelf aan dat er nog meer in zit, de ‘flow’ is er.

Opgeven Olympische droom? Geen optie!
Afgelopen twee jaar zijn de vier zeilsters, in wisselende samenstelling, bezig met hun Olympische Campagne. Eind 2014 heeft het Watersportverbond laten weten maar één team financieel te kunnen ondersteunen; ze kozen voor team Bekkering & Duetz. Voor Keijzer & Blom was opgeven van hun Olympische droom echter geen optie.

Met steun van sponsors vormen de twee sindsdien het zelfstandig Team Magic Marine. Er is nog wel enige hulp van het Watersportverbond, het team heeft een trainingsboot en extra mast tot hun beschikking en krijgen enige logistieke hulp.

Tegenvaller was dat de meiden een half jaar niet hebben kunnen trainen omdat Nina Keijzer begin 2014 de ziekte van Pfeiffer kreeg, maar nu knokken zij zich terug. De afgelopen maanden hebben ze intensief getraind met hun Portugese coach Francisco de Andrade en weten ze nu mooie resultaten te behalen.

Extra spannend
De ISAF Worldcup Miami begon maandag 26 januari met harde wind, 20 tot 30 knopen (5 tot 7 Beaufort), afgewisseld met enorme regenbuien. Terwijl een deel van de zeilers en toeschouwers zich afvraagt of er wel gestart kan worden, komen de eerste boten al met schade terugvaren. Ook Bekkering & Duetz hebben pech. Hun mast is al voor de start van de wedstrijd gebroken waardoor ze de eerste wedstrijd niet kunnen deelnemen. Maar Keijzer & Blom kunnen hun boot in de zware omstandigheden zowel heel als recht houden. Ze eindigen zelfs als 2e, terwijl slechts 8 van de 40 boten de finish weten te bereiken.

Na de stormachtige eerste dag is de variabele wind de afgelopen dagen steeds de tussen de 3 en 4 Beaufort gebleven met veel windshifts. Maar Team Magic Marine is uiterst gefocust en weet zeer steady te varen. Na de 4e racedag hebben ze maar liefst 13 plekken voorsprong in het algemeen klassement op Delta Lloyd kernploeg van het Watersportverbond. Er zijn nog 4 spannende wedstrijden in het evenement te varen.

Tussenstand na 4 dagen en 12 wedstrijden: zie http://miami.ussailing.org

Tekst: Eddy Chevalier

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: