Mooie start van het nieuwe zeiljaar tijdens de Goofies Race

Start onder spiOp zaterdag 3 januari, alle Nieuwjaarshapjes en -drankjes nog maar net verteerd, verschenen toch alweer 52 zeiljachten aan de startlijn van de Goofies. In het zicht van de Zeelandbrug hadden de nep-Goofen 2 verschillende uitdagende parcours rond de boeien van de Oosterschelde neergelegd. En in een 2 tot 3 beaufort 'sterke' flauwe tot lichte koelte bleef het zowaar bijna volledig droog tijdens het ganse wedstrijdverloop. Met andere woorden, de afwezigen.....

De vooruitzichten waren nochtans eerder pessimistisch te noemen. Regen, redelijk koud en een afzwakkende wind uit zuidzuidoostelijke richting die rond 15u bijna volledig zou wegvallen. Je zou voor minder thuisblijven na al die feestdagen. Maar dat was buiten de nep-Goofen gerekend. De eerste baan die de rekenmeesters van Colijns hadden uitgetekend was voor de 3 grotere en/of snellere klassen.

De banen
Er moest worden gestart naar het westen, jawel, onder spi en tegen de stroming in. Altijd een uitdagende onderneming. Voor de IRC/ORC 2-4 klasse net iets te moeilijk bleek, want zij werden massaal teruggetoeterd door de wedstrijdauto. Zij mochten het later nog eens opnieuw proberen. Na anderhalve zeemijl werd de eerste boei gerond. De spinnakers mochten terug in de zak en nu ging het aan de wind terug richting Zeelandbrug.

2 zeemijlen verder konden de grote gekleurde voorzeilen alweer uit de zak. Via de Overloop van Zierikzee werden de zeiljachten tot aan de ingang van de Hammen gestuurd. In het aanschijn van de 'Dikke Toren' van Zierikzee werden 2 up and down wind rakken gevaren. Daarna ging het via de Overloop terug richting Colijns waar de gekende finishlijn lag.

COIN COINCOIN COIN
Zowel in de IRC1 als in de ORC1 tijdsverrekening had de COIN COIN, een Sydney 43 GTS van dhr. Voogd, luttele seconden over op de STORTEMELK, de X-43 van dhr. de Vries. In de IRC2-4 klasse won de A BOEN van dhr. Bol het pleit met een halve minuut voor de PINTA 92 van dhr. Helleman. De ANTILOPE van dhr. Briels hield in de ORC2-4 klasse dikke 20 seconden over op de DRUZIX van dhr. Bom. En in de ongemeten klasse groter dan 10 meter tenslotte, ging de strijd tussen de OLYMPIX van dhr. Gommers en de PLAYSTATION 4 van dhr. Feremans, die 26 seconden te laat was voor de eerste plaats.

Minder spannend bij de kleintjes
Minder spannend ging het er in de ongemeten klasse kleiner dan 10 meter aan toe. Voor de kleinsten hadden ze een relatief kort, maar mooi boeienomloopje op de wedstrijdkaart getekend. Ook zij startten onder spinnaker naar het westen tegen de stroming in, maar hun eerste boei lag al op 0,8 zeemijl. Sommige deelnemers hadden echter de neiging om de eerder gestarte grote broers te volgen. Dit zorgde voor lichte verwarring bij hen die hun navigatie beperkten tot het volgen van de koplopers. Na het vinden en ronden van de juiste boei ging het anderhalve zeemijl aan de wind terug richting Zeelandbrug.

ZIGZAG 2 was ongenaakbaarZIGZAG 2 was ongenaakbaar
Daar kon ook de 'Calimero-klasse' beginnen aan een dubbel bijna up and down wind rak, evenwijdig met de brug. Na de laatste 'in de windse boei' ging het stuurboord om, terug richting Colijns en finish. Snelle zeilwissels door de bemanning en een tacticus die goed rekening hield met de stroming leverden hier extra seconden op. De ZIGZAG 2 van dhr. Clinkspoor bleek dit spelletje het best onder de knie te hebben. Aan de finishlijn hadden zij ruim 16 minuten voorsprong over op de volgende deelnemer. En ook in verrekende tijd bleek de BOEBOE van dhr. van Haastrecht nog ruim 5 minuten tekort te komen.

Niets dan blijde gezichten in de Yachtclub bij Kees en crew, want het was voor zowat iedereen alweer een prettige zeildag geweest. Dank aan de nep-Goofen voor de leuke banen en terug afspraak op 7 februari.

Guy C.
Foto's © Norbert Burkert

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: